sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Eminescu cel Viu


de Isabella Drăghici

Il iubim pe Eminescu pentru ca acolo sufletul se regaseste mai usor, si Dumnezeu este mai aproape. Il iubim pentru ca suntem copiii Lui, avem in sangele nostru poezia, curajul de a lupta pentru dreptate, pentru patrie, credinta, geniul si libertatea constiintei. Avem inocenta si spontaneitatea Sa, forta si sensibilitatea, si ne impartasim din  iubire si transcendenta. De fapt, nu avem nimic; noi suntem, ca si El, Omul Viu - fii rastigniti  de puterea politica pe crucea unor interese meschine. Suntem, ca si El,  Adevar, atins insa de colbul uitarii de sine. El aduce mireasma eternitatii si vindeca astfel minte, trup si inima. As spune ca poporul roman s-ar vindeca acum daca ar folosi…. Terapia Eminescu.  El este pod intre imediat si Absolutul din noi, intre fiinta si Lumina primordiala a Nefiintei, intre tacere si Cuvant. Eminescu este…sufletul nostru! Dar cati dintre noi ne mai aducem aminte de el?

La multi ani, astazi, 15 ianuarie 2011, cu ocazia celebrarii a 161 de ani de la nasterea iubitului nostru MIHAIL EMINESCU!

Pe cand nu era moarte, nimic nemuritor,
Nici samburul luminii de viata datator,
Nu era azi, nici maine, nici ieri, nici totdeauna,
Caci unul erau toate, si totul era una; (…)
El singur zeu statut-a 'nainte d-a fi zeii
Si din noian de ape puteri au dat scanteii,
El zeilor da suflet si lumii fericire,
El este-al omenirii izvor de mantuire,
Sus inimile voastre! Cantare aduceti-i,
El este moartea mortii si invierea vietii!(…)

                                          (Mihail EminescuRugaciunea unui dac)

Azi, 15 ianuarie 2011 , ora 11,  la sediul Tinerimea Romana din Bucuresti, are loc spectacolul omagial"Vis de poet", unde il regasim pe tanarul si talentatul actor al TNB, Axel Moustache, in ipostaza de regizor si interpret al personajului principal. O intentie salutara care arata ca astfel de tineri au inteles, mai mult decat expertii sau alti "mari" artisti, că Eminescu este si va ramane viu.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Da.Il iubim .Omul simplu il iubeste "romantat"fiindca asa i-a fost prezentat, omul cult ...il admira si prefera sa nu se stie ca e marele suflet al romanilor si ca noi , contemporanii, nu prea il meritam.Adica de 2000 de ani nu prea intelegem nimic.Ne-am si crestinat si tot nu intelegem ce e cu noi .A venit si Eminescu...si noi NIMIC.!? Cred ca trebuie sa ne reculegem (unii dintre noi,desigur) si sa intelegem ce se petrece cu noi insine.Ca oameni, ca popor...Degeaba vin printre noi spiritele alese daca noi nu facem un minim efort sa ...evoluam!
Cine o sa mai ne iubeasca ?Noi insine nu putem decat egoist .Noi si ai nostrii...Spiritele inalte au alte capacitati.Cred ca o sa disparem ca neam.Nu imediat.Incetisor...Intai e limba noastra .Daca nu suntem atenti de la momentul acela al lui Ienachita Vacarescu :"Urmaşilor mei Văcăreşti

Las vouă moştenire

Creşterea limbii româneşti

Ş-a patriei cinstire.” in viitor vom fii anulati.Nimeni nu ne poate iubi ...cum am putea sa o facem noi.Intelegand :respect,constiinta de neam si tara,limba pe care o vorbim.Copii si batrani pe care ii avem si cum ii pretuim.

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=E11iUMY7tKo

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=GmWLEcg4g1k

Ascultând această melodie m-am întrebat dacă cuvintele pot exprima trăirile la fel de bine precum cea mai frumoasă muzică…
M-am gândit imediat la Eminescu, la poezia de dragoste, care este de o extraordinară muzicalitate, (de o ”orchestrație ”desăvârșită) pentru că el se supune peste tot legii fundamentale a armoniei …

Anonim spunea...

Mihai Eminescu : ”Lumea-i visul sufletului nostru”