luni, 30 mai 2011

Noi metode de spionaj online

Persoanele care navighează pe internet trebuie să se obişnuiască cu gândul că şi-au pierdut intimitatea. Mai mult, ele sunt spionate online prin noi metode de supraveghere şi tehnologii avansate. Forbes a realizat un material în care prezintă câteva maniere în care ni se încalcă intimitatea, relatând că "se poate şi mai rău".

* Recunoaştere facială: Reţele precum Facebook şi Picassa ne oferă deja astfel de opţiuni. Prin serviciul de "recunoaştere facială", avem ocazia să ne etichetăm prietenii în propriile fotografii. În 2009, Google a lansat aplicaţia Goggles, care voia, în primă instanţă, să transfere această recunoaştere facială în viaţa de zi cu zi. În final, au decis că această opţiune a aplicaţiei ar fi invadat prea mult intimitatea persoanelor vizate şi nu a mai ajuns să fie implementată. În schimb, acest serviciu se foloseşte deja de către secţii de poliţie din SUA prin care poliţiştii pot fotografia infractorii pentru a le verifica identitatea. Forbes exemplifică numind Google Street View, serviciu care nu era admis în urmă cu câţiva ani, însă care acum este foarte cunoscut şi des accesat.

* Cipurile care se pot implanta în orice: Oamenii de ştiinţă care lucrează pentru compania IBM preziceau astfel de cipuri din 2007. Fizicianul Jeff Jonas spunea că aceste cipuri vor fi atât de ieftine încât se vor regăsi în orice: "obiecte de toate mărimile şi formele marcate cu aceşti transmiţători". Aceste cipuri RFID (identificare prin frecvenţă radio) sunt benefice pentru afaceri pentru că ajută la urmărirea bunurilor. Obiectele personale vor fi imposibil de pierdut datorită acestor dispozitive. Forbes citează cazul unui hotel, al cărui nume nu a fost dezvăluit, care a dotat prosoapele şi halatele de baie cu astfel de transmiţători. Potrivit Reuters, un hotel din Hawaii a raportat că numărul prosoapelor furate a scăzut de la 4.000 la 750 în decurs de o lună, economisind 16.000 de dolari.

* Şi maşinile sunt "sub control": Pe lângă industria camerelor de luat vederi care ţin sub control vitezomanii şi pe cei care trec pe roşu la semafor, există şi astfel de "spioni" în interiorul maşinii. O companie de asigurări a realizat o aplicaţie pentru iPhone prin care şoferii îşi vor putea corecta deprinderile proaste de la volan. Inventatorii acestei aplicaţii declară că nu vor transmite informaţii terţilor despre locaţia maşinii. De altfel, poliţia daneză a realizat că numeroase GPS-uri includ dispozitive de depistare a poziţiei geografice.

* Reacţiile şi comentariile vin în timp real: Cu ajutorul reţelelor de socializare, cunoscuţii şi nu doar ei pot să posteze tot felul de replici, comentarii şi critici la orice informaţii pe care le-ai făcut publice. Se inventează reţele noi de socializare care ne vor putea dezvălui identitatea prin simpla prezenţă, un fel de perete Facebook în viaţa reală. Un astfel de exemplu există deja pentru maşini, aplicaţia numindu-se "bump", o reţea de socializare pentru placa de înmatriculare a maşinii. Oamenii înscrişi pe "bump" vor putea să îţi dea note pentru maniera în care conduci în timp real.

Niciun comentariu: