duminică, 5 iunie 2011

Aparatura de citire a gândurilor, în dotarea poliţiei

Departamentul american pentru Securitate Interna - DHS a inceput testarea pe teren a unei noi tehnologii despre care se crede ca poate identifica persoanele care intentioneaza sa comita un act terorist, doar uitandu-se la ele.

Potrivit revistei Nature, oficialii au efectuat teste cu FAST - Tehnologia de screening atributiv a viitorului, in ultimele cateva luni, intr-o locatie nedivulgata din nord-estul Statelor Unite.

Se pare ca aparatura foloseste senzori la distanta pentru a masura proprietatile fiziologice, cum ar fi pulsul si miscarea ochilor.

Aceasta a fost dezvoltata incepand cu 2008 si se pretinde ca poate descoperi intentia dumneavoastra de a face rau.

Totul este bazat pe o forma de psihologie de vraci, numita stiinta comportamentala. Acesti “experti” au emis teoria ca cineva cu intentii rele s-ar putea comporta ciudat, ar putea actiona altfel decat normal sau ar prezenta reactii fiziologice extreme in functie de durata, gravitatea si consecintele faptei ce urmeaza sa o comita.

Tehnologia FAST a DHS-ului este proiecta astfel incat politistii sa poata aresta, practic, pe oricine ii priveste mai altfel. Deci, nimic nou sub soare.

DHS a sustinut ca masina are o rata de succes de 70% la evaluare, celelalte 30 de procente de incertitudine vor fi, probabil, eliberate din Guantanamo Bay in cativa ani.

Cu toate acestea, unii oficiali cred ca aparatura va da multe rezultate fals pozitive.

Tom Ormerod, un psiholog la Unitatea de expertiza de investigatie la Universitatea Lancaster, a declarat pentru Nature ca, pana si scanarea irisului sau verifcarea amprentelor ar putea creste tensiunea oamenilor de buna credinta, calatori legitimi. Mai exact, verificarile draconice care se fac in SUA ar transforma-o pana si pe Maica Tereza intr-un psihopat agitat la sosirea pe Aeroportul Los Angeles.

Sursa: urbaniulian

Comentariul meu: O tehnologie care va naste si va justifica, fara indoiala, o noua serie de abuzuri grosolane marca Unchiul Sam; ca sa ne pregateasca pentru viitorul luminos pe care ar vrea sa ni-l aduca!...