duminică, 5 februarie 2012

Orasul subteran al furnicilor care rivalizeaza cu Marele Zid Chinezesc (video)

O echipa de oameni de stiinta a descoperit in Brazilia un oras extrem de sofisticat, construit de furnici. Asezarea insectelor era abandonata, insa cercetatorii au fost uimiti de complexitatea incredibila a orasului, care cuprindea drumuri si gradini.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca acest megalopolis a adapostit la un moment dat cea mai mare colonie de furnici din lume, insa nimeni nu stie de ce au plecat furnicile si ce a provocat acest abandon.

Expertii au turnat 10 tone de beton in gaurile de la suprafata - care fusesera facute de furnici pentru a fi folosite ca niste surse de aer conditionat - pentru a solidifica tunelele din interior. Aceasta operatiune a durat 10 zile, pentru a acoperi cu beton intreg labirintul subteran, care acoperea o suprafata de aproximativ 46 de metri patrati, la o adancime de 8 metri.

Dupa o luna, oamenii de stiinta, condusi de profesorul Luis Forgi, au incepu sa sape si au scos la suprafata orasul incredibil, descris ca "echivalentul furnicilor pentru Marele Zid Chinezesc". Astfel, comunitatea furnicilor "taietoare de frunze", care este considerata de experti drept un "superorganism" (datorita capacitatii uimitoare de a se coordona singure), a dus la bun sfarsit o munca de Hercule pentru a construi aceasta casa-gigant.

Fiecare insecta a trebuit sa care in continuu bucati de pamant, care cantareau mult mai mult decat propria lor greutate, pe o distanta care pentru om echivaleaza cu 800 de metri. In total, furnicile au excavat aproximativ 40 de tone de pamant pentru a crea labirinturile. Acestea au fost construite in asa fel incat sa ofere cea mai buna ventilatie si sa asigure cele mai scurte rute de transport.

Specia furnicilor taietoare de frunze este considerata a doua cea mai complexa societate din lume, dupa cea umana.



Sursa: protv.ro

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

6 comentarii:

Rocsalana spunea...

Super tare, interesant de ce a fost abandonata? E posibil in acea zona sa fi fost sau sa urmeze un cutremur, o inundatie etc.
Mrs de articol !

Daniel Roxin spunea...

:)

Flori Ecaterina Chelaru spunea...

Interesant articol, ca de altfel intreaga ta activitate.
Felicitari pentru obtinerea premiului oferit de Radar de Media la categoria cel mai ascultat post de radio online, obtinut de minunatul Radio Vocea Sufletului!
Ma bucur ca, impreuna cu cei dragi, am contribuit la aceasta realizare, pentru ca meritati din plin!
Va multumesc ca existati si ca faceti parte din viata mea!
Cu drag,
Flori

Daniel Roxin spunea...

Multumim ca esti alturi de noi! :)

Dorina spunea...

Nu incetam sa ne minunam in fata maretiei Creatiei Divine. Si asta pentru ca noi, oamenii avem aroganta de a ne considera singurele fiinte inteligente de pe planeta aceasta. Viata ne demonstreaza ca inteligenta se manifesta in toate fiintele vii, in toate formele sale, de la organisme unicelulare si pana la balena. Si ce este aceasta, daca nu Dumnezeu in manifestare, prin Tata, Fiu si Duh Sfant? ( Teorie dezbatuta pe larg in cartea INTELIGENTA MATERIEI, de dr. Dumitru Constantin Dulcan).
Felicitari Daniel pentru ceea ce faci, pentru ceea ce esti si pentru intreaga familie de la Radio Vocea Sufletului. V-am votat cu toata dragostea si cu toata familia si prietenii! Va urez sa aveti parte de MIRACOLE (cel putin unul pe secunda).

Daniel Roxin spunea...

Multumim Dorina!