vineri, 25 mai 2012

Cartelul benzinarilor poate fi spart!

"Principiul neoliberal al intervenţiei minimaliste sau chiar nule a statului în economia de tip capitalist este desigur o fantasmagorie, una din marile ţepe care se trag în mod sistematic majorităţii populaţiei, singura parte care resimte cu adevărat şocurile şi convulsiile unui sistem economic la fel de imperfect ca şi cel comunist, numai că altfel.

Mă întreb oare de ce ni se plâng reprezentanţii Guvernului şi cei ai altor organisme statale că nu au nici o posibilitate reală de a interveni pentru determinarea producătorilor şi distribuitorilor de produse petroliere s-o lase mai jos cu jecmănirea clienţilor.

Cum se poate să ai pâinea şi cuţitul în mână şi tu să te plângi că mori de foame? Păi, oameni buni, sunteţi o armată! O întreagă hoardă de indivizi care aveţi la dispoziţie şi specialişti, că doar n-or fi numai piloşi şi politicieni printre angajaţii statului, tot trebuie să mai fie cineva să ducă şi povara, nu?
Asinii intelectuali, cei cu studii şi practică îndelungată în domeniu, eventual cu specializări în străinătate, cei prea puţin băgaţi în seamă, atât la remuneraţii şi prime, cât şi la aplicarea de politici economice.

Luaţi şi întrebaţi-i pe aceştia ce se poate face, dacă petroliştii sunt căpoşi şi s-au constituit în Medellin-ul petrolului în România şi de altfel în mai toată Europa, că şi nemţi văz că se vaită de acelaşi tip de “reumatism”.

E mai greu, bineînţeles, după ce guvernul Năstase a făcut impardonabila imbecilitate de a oferi pe tavă ultima societate de stat specializată în producţie, rafinare şi desfacere de produse petroliere, cu tot cu o concesionare de resurse şi cu favoritisme fiscale incredibile – specialitatea casei de altfel, în această republică mafiotă. E gata, nu mai ai pârghii, stat român! Şi fără acestea e infinit mai greu.

E greu, dar se poate încerca. Au şi o funcţie legislativă, domnii de la Guvern. Ar putea studia modalitatea de a emite o ordonanţă de urgenţă sau de a solicita Parlamentului o lege prin care să se oblige aceste societăţi să nu includă în preţuri amenzile aplicate de organele de control ale statului român.

Sau ar putea iniţia o dezbatere anticartel la nivel european, că mai tot bătrânul continent se confruntă cu aşa ceva.

Putem avea şi iniţiative, în Uniunea Europeană, nu numai să stăm ca vaca la rumegat şi să aşteptăm să ne ducă văcarul la adăpat. Sau dacă acest lucru nu se poate sau e impractic, ori dacă nu are nici aceasta efect, ar putea să meargă până la capăt, că nu trebuie să le fie ruşine în ţara lor: să spargă, naibii, cartelul!

Suntem în situaţie de urgenţă, e criză, e inacceptabil ca în asemenea vremuri profitul acestor şnapani să crească cu peste 60%, cauzând în relaţie directă scumpirea tuturor celorlalte produse şi servicii. Căci acest sector este cu adevărat strategic, majoritatea celorlalte fiind dependente de el.

Şi cum se sparge cartelul? Intrând pe piaţă tu, stat român, cu propria societate şi cu preţuri omeneşti. Faci profit, dar nu jupoi pielea de pe oameni.

Fie prin naţionalizarea Petrom-ului, fie prin înfiinţarea unei alte societăţi, care să exploateze resursele interne de petrol şi gaze. Sigur, a doua variantă ţine de domeniul science fiction-ului, căci statul român e sărac lipit pământului.

Avem exemplul Argentinei, care tocmai a încheiat cu succes o astfel de operaţiune, chiar în domeniul petrolier, naţionalizând YPF-ul lor, în timp ce spaniolii de la Repsol au rămas bătând din buze.
Iată că se poate. Bineînţeles, nu faci nu astfel de gest fără să te aştepţi la represalii economice, dar în ultimă instanţă se poate şi aşa, de ce nu? Măcar arătaţi naibii o coloană vertebrală, ceva.

Şi dacă măsurile luate până acum sau zvârcolelile Guvernului, mai de faţadă sau mai reale au stârnit doar priviri condescendente din partea monopoliştilor, o asemenea perspectivă s-ar putea să le îngheţe zâmbetul de pe feţe.

Nu, naţionalizarea nu ar fi o revenire la comunism. Naţionalizări s-au făcut şi în Franţa, şi în Marea Britanie şi cam peste tot în lume, unde situaţia a ajuns la un moment dat căcănie în dungi, cum tinde să devină la noi. Ce anume? Ziceţi că încă nu e? Aveţi puţintică răbdare, stimabililor. Lăsaţi-i să facă ce vor ei şi vă vor arăta ei…"

Sursa  : financiarul.ro


Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

Autorii comentariilor sunt singurii responsabili pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in totalitate consecintele legale!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ei hai Daniel s-o luam si pe asta la rand!MAGAZINELE MICRO-un exemplu de lats pe gatul oamenilor.Sa o luam de la capat.Acum catva timp era pe net anunt facut cum ca, cineva(de fapt Patriciu) cauta asocieri si investitii sa se deschida la comun cu acei asociati magazine.Dar surpriza a fost ca era de fapt o imensa pacaleala.Produsele erau mult mai scumpe decat peste tot si evident au fat faliment.Dar alta chestie smechera, spatiile au ramas blocate, nu misca, nici nu le da altora sa fie inchiriate (nu merge vrajeala ca sunt in faliment si de aia dureaza).Este clar ca lumina zilei ca s-a dorit:
1.sa li se consume aiurea banii unor oameni care au crezut ca aveau sanse sa reuseasca in afaceri (cine stie cu cata greutate or fi castigat banii aceia pe la munca prin strainatate)
2.sa "dea din coate" ca sa ocupe cat mai multe spatii sa nu se mai dezvolte altii
3.i-a inlaturat pe altii care mergeau foarte bine oferind sume mai mari la inchiriere
Toate astea le-am zis nu cu informatie de pe net, nici din ziare, nici din carti ci cu propriul creier puse toate cap la cap.(ca tot veni vorba de Petrom, mi-e sila de acea fiinta care le detine pe toate, dar trebuie data sila la o parte, doar asa am putut scrie aici, altfel poate mergeam pana la baie sa dau sila afara)

Anonim spunea...

In legatura cu pretul benzinei, exista o mare confuzie. In ponderea acestuia Statul Roman este capitan, ia grosul. Ati avut curiozitatea sa vedeti ce compune pretul benzinei? Accizele (care le ia Statul) sunt grosul pretului. In plus taxe de genul solidaritate, drum (desi exista rovignieta) la care se mai aplica, culmea, si TVA. Asadar, nu mai dati in benzinari. Hotul cel mare care se face ca ploua este chiar Statul Roman beneficiarul major din pretul benzinei. Acum sper ca pentru toata lumea este clar de ce nu se iau masuri de reducere a pretului. Statul ar putea simplu sa renunte si sa scada nesimtitele sale accize si taxe si ar scadea pretul la ... 4 lei/litru. Asta este realitatea, Statul este cel care va fura din buzunare, nu benzinarii. Cel mai mare hot este Statul, cel care apoi risipeste banii in 4 zari. Asa ca fiti cat mai "cinstiti" cu Statul care va fura pe toate partile. Trebuie sa recunoastem ca la benzina ne-a facut.