luni, 23 iulie 2012

Cerul, “bombardat” cu laser pentru a produce ploaie

"Un laser cu impulsuri de mare putere este folosit de oamenii de ştiinţă pentru a induce condensarea şi a crea stropi de ploaie. Filamentele de laser pot fi generate la distanţe de kilometri, relatează Phys.org.

Deşi îndreptarea laserului de mare putere spre cer pentru a cauza ploi torenţiale este momentan un vis de tehnologie superioară, motivaţia din spatele controlului asupra condiţiilor meteorologice a existat încă din vremurile vechilor strămoşi.
De-a lungul istoriei umane, multe civilizaţii au dezvoltat metode magice sau religioase în încercarea de a spori sau a reduce precipitaţiile. În lumina acestor încercări, tehnicile curente care trag fascicule laser sau lansează chimicale spre cer cu acelaşi scop par a fi doar cele mai actuale manifestări ale acestui deziderat.


Cu toate acestea, tehnicile de “semănare” a norilor sunt controversate, atât pentru eficacitatea lor în inducerea căderii ploii, dar şi pentru posibilele efecte secundare negative.
Într-o lucrare publicată recent, o echipă din Germania şi Eleveţia a examinat cele mai noi rezultate ale condensării induse prin laser şi a analizat viitorul acestui domeniu.
Una dintre primele demonstraţii  de condensare indusă prin laser a fost făcută abia anul trecut, când cercetătorii au folosit un laser puternic pentru a produce mici particule de apă în aer umed moderat.
Particulele de apă aveau doar de câţiva milimetri, ceea ce este de aproape 100 de ori mai puţin decât necesarul pentru ca picăturile de ploaie să poată cădea.
Totuşi, experimentul a demonstrat că prin condensare se pot transforma particulele aflate în stare gazoasă într-o fază lichidă, iar modul în care se pot obţine picături mai mari este deja în atenţia cercetătorilor.
“În acest stadiu, munca noastră arată în mod clar că laserul poate induce formarea unor particule mici. Cel puţin acum, nu este suficient pentru a crea ploaia, ci mai degrabă a fost deschisă o nouă direcţie de cercetare în această zonă”.
Condensarea indusă cu ajutorul laserului îşi datorează în parte fezabilitatea avansării rapide a tehnologiei bazate pe laser în ultima perioadă. În ultima decadă, energia laserului, devenită disponibilă uzului comun, a crescut cu două ordine de mărime, atingând nivelul petawatt de astăzi.
Alături de lasere mai puternice, îmbunătăţirea rezultatelor va solicita şi o mai bună înţelegere a mecanismului ce stă la baza condensării induse de laser.
Tehnica implică şi fotodisocierea în care fotonii descompun compuşii atmosferici. Astfel sunt produşi oxizii de nitrogen, care duc la formarea particulelor de acid nitroc care leagă moleculele de apă pentru a crea stropi de ploaie. Înţelegerea detaliilor acestui proces ar putea ajuta cercetătorii pentru a stabili cum este stimulată creşterea particulelor  şi modul în care condiţiile atmosferice afectează condensarea.

Potrivit lui Kasparian  “obţinerea apei ar necesita pentru început mici particule de apă care vor creşte apoi în picături de ploaie. Procesul depinde de condiţiile atmosferice, în special de umiditatea relativă cu care aceste particule se vor întâlni. De exemplu, dacă masa de aer în care particulele au fost create urcă de-a lungul unui munte, se va răci, iar condensarea va fi favorizată”.
În ciuda acestor provocări, oamenii de ştiinţă susţin că folosirea laserului pentru a induce ploaie are anumite avantaje, în special efectele secundare negative, care sunt minime comparativ cu alte tehnci.
De exemplu, tehnicile de plantare a norilor, care implică injectarea particulelor de iodură de argint, prezintă riscul de a produce consecinţe neintenţionate pentru atmosferă, o problemă pe care laserele o evită.
Metodele asistate de laser oferă şi un control superior faţă de metodele chimice, pentru că laserele pot fi şi oprite, şi pornite, şi de asemenea pot fi poziţionate precis. Acest control face mai uşoară stabilirea eficienţei tehncii.
Cercetătorii recomandă investigarea pe viitor a abilităţii laserului de a planta nori pe o scară mai largă. O asemenea sarcină ar necesita atât date experimentale, cât şi un model teoretic.

“Scopul nostru este să cercetăm această întrebare care a rămas deschisă, pentru a determina condiţiile optime pentru maximizarea procesului de condensare şi a  evalua posibilitatea de a obţine cantităţi macroscopice de apă condensată”, a declarat Kasparian.
Acesta a adăugat:  “În afară de fezabilitatea tehnică, experimentele viitoare ne vor permite şi să apreciem dacă generarea ploii prin intermediul laserului poate fi eficientă din punctul de vedere al costului. Se va exprima costul pe unitate de apă de ploaie obţinută”.
  
Cătălina Rusin

Sursa: Finaciarul

5 comentarii:

Anonim spunea...

oarecum in aceeasi idee, de ceva vreme, 1-2 luni, de pe cerul zonei in care locuiesc au disparut avioanele care imprastiau darele mortii. pur si simplui au disparut!!!??? daca in urma cu nu mult timp, in orice ora din zi priveai cerul erau cel putin 5 astfel de avioane, acum, absolut nimic... involuntar si fara nici un argument asociez acest fapt cu schimbarile politice care au loc in tara noastra.

Maria spunea...

Şi aici,în acest domeniu noi românii avem prioritate aşa cum de altfel avem în medicină(paulescu) aviaţie(Cuandă) etc.etc.Ziceam că avem o prioritate: Ştefania Mărăcineanufizician şi chimist, este cea care a produs pentru prima dată în lume ploaia artificială. Dar parcă avem o reţinere,ca să nu zic mai mult,în a ne sublinia realizările!

Buzea Radu Florin spunea...

Fundatia Keshe din Belgia a dezvoltat pana in prezent o tehnologie absolut "extraterestra" pentru majoritatea dintre noi. Materiale noi absolut revolutionare, inventii minunate in toate domeniile etc. etc.,...partea cea mai frumoasa pentru oameni este aceea ca ei vor sa impartaseasca aceasta cunoastere cu toate guvernele lumii, absolut gratuit.

Mai multe informatii aflati aici:
http://www.keshefoundation.org/en/

Anonim spunea...

ceva ciudat se intampla si cu vremea in londra. timp de aproape 2 luni a plouat fara incetare aproape, incat toata lumea se mira de asta, iar de trei zile incoace dintr-o data cald si nu numai. nici macar urma de nor de trei zile nici o urma de chemtrails, nimic

ile spunea...

E bine ca ne bucuram de aceste descoperiri si inventii in inconstienta noastra. Draga domnule Roxin iti multumesc ca publici lucruri interesante si avem ocazia sa ne mai si dam cu parerea asupra lor. Deoarece citesti ceea ce scriem si noi voi zice si eu cite ceva. 1 Nikola Tesla a intuit potentialul multor lucruri chiar si al ionosferei. El considera ca exista rezerve inepuizabile de energie in jurul nostru si odata folosite (chiar si HAARP actual a fost cumva prefigurat in mintea lui))omenirea nu ar mai avea nevoie de petrol,carbuni ca sa produca curent electric(nu am mai fi scalvii marilor companii),l-am lua din jurul nostru fara sa se epuizeze vreodata ca un fel de perpeetum mobile naturale, totodata fiind constient ce arma puternica se poate crea_am citit biografia neromantata a acestui mare vizionar,nu numai creatorul curentului alternativ polifazat.
2.Sa folosesti laserul pentru a crea ploi-ca si iepurii dusi in Australia-cine stie care e efectul pe termen indelungat al acestor experimente-nimeni nu stie nici nu-i intereseaza, de aceea ce se intimpla in lume este rezultatul prostiei omenesti. In conditiile in care pamintul e intr-o pozitie delicata (de rascruce as zice), oamenii se apuca sa se joace si ei de-a zeii.( Tesla zicea: un cutremur dezastruos in Italia poate fi rezultatul uei explozii in Franta...Pacea nu va veni decit ca o consecinta a iluminarii umanitatii.) Din partea mea oamenii se pot juca periculos cu orice vor ei pentru ca de evoluat ei nu se vor ilumina(nu e vorba de electricitate aici) se vor imbicsi si mai mult in propria trufie de stapinitori. Lupta politica din Romania fost in zilele cu mare incarcare energetica, iar canicula practic indobitoceste oamenii face rau si pamintului romanesc(vedeti si incendiile din Carpati).
3.Alaturat acestor descoperiri epocale care se desfasoara periculos de inconstient, acoperitiva ochii si mintile si ginditi-va de ce in Peru in ultimii ani au fost omoriti niste shamani(peste 10). Am citit, nu stiu sigur citi, m-am intrebat si eu pe cine deranjau. Poate impiedicau tocmai pe oamenii cu laserul sa violeze natura si rosturile pamintului. De ce sa nu beneficieze acum coastele Americii de tot ceea ce vine la pachet peste ei, odata cu experimentele facute altundeva pe pamint?
4.Oamenii cind dau de necaz se razvratesc sau cel putin se lamenteaza: De ce Doamne?
Nimeni nu se gindeste la faptul ca poate ca pentru ca merita i se intimpla ceea ce traieste , si de fapt mai are o sansa in bine. O sansa exista totdeauna chiar si pe patul de moarte ai sansa sa pricepi ceva important pentru existenta ta, sau poti sa te duci ca bolovanul ...
5.Cred ca descoperirile stiintei depasesc gradul nostru de iluminare, deci putem sa ne jucam cu sabia cu 2 taisuri cit vrem, ambele se intorc importiva noastra.