joi, 13 septembrie 2012

Ultimul biscuit - Povestire cu tâlc

Într-un aeroport stătea o tânără care urma să facă o călătorie mai lungă. Și-a cumpărat de acolo o carte ca să treacă mai repede timpul și un pachet de biscuiți. S-a așezat pe un scaun, și-a pus bagajele lângă ea și s-a apucat să citească. La un moment dat s-a întors să ia un biscuit din pachetul de lângă ea. A observat cu surprindere că la mică distanță era așezat un domn care citea un ziar și care, fără să-i ceara permisiunea, a început să ia și el din pachetul de biscuiți.

Cu toate că s-a simțit indignată, politețea a împiedicat-o să îi reproșeze că are un comportament nepotrivit. Dar pe măsură ce ea lua câte un biscuit, lua și el unul și asta a făcut ca până la urmă tânăra să devină foarte nemulțumită. Când a luat din pachet penultimul biscuit, ea s-a întrebat plină de resentimente: “Oare îndrăznește să mi-l ia și pe ultimul?”

Bărbatul a luat într-adevăr ultimul biscuit, l-a rupt în două și i-a oferit zâmbind cald o jumătate. Simțind că el a depășit limita bunului simț, tânăra s-a ridicat furioasă și s-a îndreptat spre un alt colț al sălii de așteptare. A deschis geanta ca să pună înăuntru cartea și… spre marea ei surprindere, a văzut înăuntru pachetul de biscuiți pe care îl cumpărase. În acel moment a copleșit-o un sentiment de rușine. A înțeles că pachetul din care mâncase nu era al ei, ci al bărbatului care citea ziarul. El a împărțit plin de bunătate chiar și ultima bucățică pe care o avea, fără să se simtă indignat, superior sau furios.

Morala
Oare de câte ori în viață am mâncat biscuiții altcuiva fără să ne dăm seama? Înainte să ne grăbim să-i judecăm pe alții am fi mult mai câștigați dacă am privi cu atenție în jur… și mai ales în sufletul nostru!

Sursa: drumuricatretine

4 comentarii:

Gerula spunea...

Foarte adevarat , intotdeauna vedem paiul din ochiul vecinului , dar parul din ochiul nostru nu il vedem.
Vezi actuala situatie politica din tara noastra.

Anonim spunea...

In Romania a manca biscuitii altcuiva este principala caracteristica economica si mentalitatea a 95% din populatia actuala a tarii. Problema majora este ca se mananca cu buna stiinta din biscuitii altcuiva. De aceea, se aplica prezumtia de vinovatie, caci se stie ca regula este de a manca din biscuitii altuia.

Anonim spunea...

Da, interesant; atentie - ordine libertate - ordine, iubire......

Anonim spunea...

Frumos!