sâmbătă, 3 noiembrie 2012

O noua descoperire arheologica importanta pe traseul autostrazii Sibiu-Orastie

Un fragment ceramic inscriptionat cu simboluri necunoscute, ce ar putea dovedi existenta scrisului in neoliticul timpuriu, a fost descoperit de arheologi pe santierul autostrazii Sibiu-Orastie, la nord de Miercurea Sibiului, a anuntat, miercuri, directorul Muzeului National Brukenthal, Sabin Luca, citat de Mediafax.

Sabin Luca, directorul Muzeului National Brukenthal din Sibiu, institutie care a coordonat lucrarile de cercetare arheologica pe traseul autostrazii Sibiu – Orastie – lotul 3, a prezentat, miercuri, intr-o conferinta de presa, un fragment ceramic descoperit intr-un complex de locuinte datate de dinainte de anul 6.000 i. Hr.

Fragmentul ar putea dovedi ca in perioada respectiva existau sisteme de scriere si, potrivit lui Sabin Luca, este “singurul fragment cunoscut, din acest moment cronologic, cu astfel de simboluri”.

“Eu sunt zguduit. Am organizat nu stiu cate simpozioane, am publicat nu stiu cate volume internationale cu semne, simboluri, cautand sa destructurez ideea dupa care in perioada asta existau sisteme de scriere. Eu tot timpul am zis ca exista sisteme de comunicare care nu inseamna scriere, ci simboluri. Nu stiu ce sa zic in cazul acesta, e ceva ordonat, cu simboluri variabile, dar va dati seama ca nu e ornament. E clar ca e un sistem de punere a ceva intr-o ordine, cu tipuri diverse si va ramane un prilej de dispute. Cand va aparea in lumea internationala va starni o furtuna”, a afirmat directorul Muzeului National Brukenthal.

Complexul de locuinte a fost descoperit in situl arheologic denumit “Miercurea Sibiului 2″, localizat la nord de orasul Miercurea Sibiului, pe Valea Garbovei, si atesta primul val de neolitizare din Romania.

“Am avut sansa sa descoperim inca un sit din primul val de neolitizare din Romania. (…) Acesta se datoreaza unor comunitati care au venit in vremea aceea undeva dinspre Macedonia, cele mai apropiate analogii pentru materialele descoperite se afla in Macedonia sarba si cea greceasca, deci nordul Greciei. E ciudat, dar asta este istoria. Din punct de vedere stiintific este o descoperire deosebita”, a declarat Sabin Luca.

Arheologii sibieni au explorat trei locuinte, alaturi de cuptoare si mii de fragmente de ceramica, dar ar mai putea fi, dupa calculele lor, alte trei – patru locuinte din aceasta perioada ramase neexplorate, in apropiere.

“Aceste descoperiri ne arata ca aceste comunitati au venit navalnic cu noua tehnologie a neoliticului cunoscuta: agricultura, cresterea animalelor, arhitectura de alt tip, alte relatii sociale, fata de vanatorii ce stateau pe aici, si au stapanit locul, mai intai in aceasta zona – Oltenia, o parte din Banat si jumatatea de vest a Transilvaniei”, a explicat Sabin Luca.

Sapaturile au fost realizate la o adancime de aproximativ cinci metri, in perioada martie – iunie a.c.

“Oricat ne-am fi caznit nu am fi reusit sa descoperim situl prin mijloace academice fiindca au fost 4 – 5 metri adancime, la un moment dat a cazut drumul tehnologic din cauza adancimii mari a sapaturilor. Cu niciun mijloc de detectie actual nu se putea descoperi acest sit. Nimeni nu sapa cu harletul la patru metri sperand ca va descoperi ceva”, a mai spus directorul muzeului din Sibiu.

In situl Miercurea Sibiului 2 au fost gasite, in total, 29 de complexe cu material arheologic, ce apartin neoliticului timpuriu – cultura Starcevo-Cris, primei epoci a fierului si perioadei Evului Mediu timpuriu.



Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau. 
http://radiovoceasufletului.ro

6 comentarii:

Rosa spunea...

Daniel...mi-a venit o idee...ar fi interesant ca in iarna sa faci un proiect pt primavara-vara (nu este obligatoriu sa participi si tu ,si bine inteles daca totul va fi OK dupa data de 21 decembrie )in care sa gasesti din timp persoane care te sustin din toate judetele din tara , sa facem un ,,pelerinaj,, ,avand intinerariu ,pe la toate zonele in care s-au facut descoperirile arheologice...bine organizati ,cu pancarte...corturi...care au posibilitati financiare minore ,caraora le plac calatoriile ...cu biciclete...masini...sau... cum vor ei ...(eu aleg Dobrogia ,am si format echipa )....sa ne facem auziti si vazuti...etc ...etc ...Cred ca e o idee buna ... )Tu ce crezi ?....Nu te costa nimic...poate castigi...audienta...

Daniel Roxin spunea...

O sa ma gandesc la asta... :)

Anonim spunea...

Uite Daniel :http://www.youtube.com/watch?v=-i0OxWYerLw&feature=BFa&list=UL-ARDiaEgM-c;

doru asandei spunea...

D-le Sabin Luca, toata stima pentru pentru efortul facut, in recuperarea unor obiecte, din siturile arheologice aflate in perimetrul autostrazi Sibiu -Orastie! Spuneti la un moment dat,ca acea comunitate ce a trait in prima parte a neoliticului, in aceasta zona ar fi venit de prin sudul Balcanilor! Facand analogia descoperirilor facute in cele doua zone! Nu? De ce nu sustineti ca deplasarea a fost in sens invers?! Tot prin analogii gresite, limba si alfabetul geto-dac, nu au intaetatea in lume, chiar daca majoritatea istoricilor si lingvistilor sunt de acord ca cei din arcul carpatic aveau o limba si scriere proprie, de pe la 5500 in.Hr! Sumerieni aveau aceiasi scriere fiind originari tot de prin zona Carpatilor, scriau pe la 3500 in. Hr! Grecii, care au aparut ca popor spre sfarsitul mil. II in. Hr, au in componenta alfabetului lor multime de semne inprumutate de la primii! Romanii,(cei ce au pornit din Roma) au aparut in istorie pe la mijocul mil. I in. Hr. Si ei au procedat la fel! Slavii au aparut ca popoare abia spre sfarsitul mil.I d Hr. Alfabetul Chirilic este tot o copie a celui geto-dac! Facand o analogie corecta intaetatea o are limba si alfabetul geto-dac.

deceba spunea...

hai sa facem un partid in acest plerinaj la sfitele locuri ale strabunilor-eu sint pentru denumirea de dacia/daci[un pelerinaj -un partid cu un scop]sint prezent.

Rosa spunea...

,,Cand calatoresti experimentezi intr-un mod practic actul renasterii,,-Paulo Coelho A VENIT TIMPUL ca DACIA SA RENASCA...SARMIZEGETUSA ,capitala statului GETO-DACILOR ,a fost totodata sanctuar ,centru spiritual ,necropola si altar al zeului suprem ,ZAMOLXIS....TOATE DRUMURILE DUC LA SARMIZEGETUSA ,NU , la roma ...Sa DESFIINTAM acest mit...DACIA a fost un popor CURAJOS...Sa iesim din MOCIRLA in care am fost aruncati inca de la nastere ...ACUM si AICI...VOI ALEGETI !Veniti cu IDEI...scuze Daniel ...dar asta simt de mult...