duminică, 23 decembrie 2012

Europa s-a născut în Carpați. DOVEZILE...

Pentru multi oameni, integrarea noastra in Uniunea Europeana are intelesul larg de integrare in Europa, ca spatiu cultural si istoric. De parca pana acum am fi fost in afara ei! Ba si mai mult: Europa isi are radacinile si valorile ancestrale plamadite tocmai aici, la noi, la Dunarea de Mijloc, intr-o civilizatie infloritoare, de acum 7-8000 de ani, intr-o vreme cand Occidentul era doar un “vest salbatic”.

Fara aceasta civilizatie a Vechii Europe, contemporana cu cele ale Egiptului, Sumerului, Mesopotamiei, nu ar fi fost posibile sinteza greco-romana de mai tarziu si nici nasterea Europei moderne. Dar astazi, cand Europa ne invata cum sa ne anesteziem porcul inainte de a-l sacrifica ori cum sa dezinfectam ugerul vacii inainte de muls, ar trebui sa avem curajul si mandria de a-i aminti Europei cat de mult ne datoreaza, rostind doar cateva cuvinte precum: Cucuteni, Gumelnita, Hamangia…


Acum 50000 de ani. Alungarea din paradis

Nu stim unde a ajuns omul dupa ce Dumnezeu l-a alungat din Rai. Unii spun ca in Africa, deoarece acolo s-au descoperit cele mai vechi fosile de homo sapiens. Pare sa fie adevarat. Manualele ne invata ca in Europa, primii oameni “moderni” au ajuns acum aproximativ 50000 de ani, venind dinspre Africa, prin Caucaz si Asia Mica, trecand Bosforul si urcand in Bulgaria si Romania. De aici, pe linia Dunarii, au inaintat spre centrul si vestul Europei. Dar racirea accentuata a climei, coborarea gheturilor dinspre nord i-au impins pe oameni spre sud, lasand o Europa aproape pustie. Aceasta ultima epoca de gheata a ajuns la apogeu pe la anul 18000 inainte de Cristos.

Acum 12000 de ani, clima a inceput sa se incalzeasca iarasi, marcand sfarsitul ultimei glaciatiuni, iar Europa a inceput sa se trezeasca din hibernare. Stratul de gheata acoperea doar emisfera nordica a pamantului. Intreg nordul Europei se afla sub un strat gros de gheata de doi kilometri: teritoriile viitoarelor tari nordice, insulele britanice, nordul Germaniei si al Frantei, Polonia, tarile baltice, dar si Elvetia si nordul Italiei se aflau in hibernare. Gheturile coborau pana la gurile Rinului, ale Cracoviei si Moscovei. Ceva mai spre centrul Europei, pana la Szeged, chiar daca nu exista strat de gheata, predomina permafrostul (pamantul inghetat permanent). Cu toate astea, in cateva locuri palpita viata! Conform celor mai recente studii de genetica, trei au fost zonele in care oamenii au supravietuit in acele vremuri teribile de inghet, transmitand mai departe mostenirea genetica: zona bascilor din Pirinei, Balcanii si zona moldoveano-ucraineana, de la Dunare pana dincolo de Nistru, in nordul Marii Negre. Astfel ca astazi, 80% din stocul genetic al europenilor provine de la acesti oameni.

In ciuda invaziilor din afara Europei si a amestecurilor de populatii din toate timpurile, “materia” genetica straveche nu a putut fi modificata. Suntem urmasii directi ai primilor oameni “moderni” ajunsi din Africa in Europa, oamenii de Cro-Magnon. In sensul acesta, indo-europenii, care se presupune ca au invadat Europa in epoca bronzului, nu au afectat genetic populatiile pe care le-au gasit aici, decat cu un procent de 10-15%.

Unii cercetatori afirma chiar, in ultima vreme, ca in realitate nu a existat nici o invazie, ci a existat o continuitate fireasca din epoca pietrei pana acum, ca suntem aici dintotdeauna, impreuna cu limbile pe care le vorbim.

Acum 40000 de ani. Primul european modern: Ion din Anina

Prin urmare, in drumul lor spre centrul si apusul Europei, oamenii veniti din Africa au ajuns intai pe la noi, in zona Carpatilor si a Dunarii Mijlocii. Au stat pe aici cateva mii de ani si abia apoi, unele grupuri au inaintat spre restul Europei. Deci, nu ar trebui sa mire pe nimeni ca cele mai vechi urme de homo sapiens din intreaga Europa (descoperite dupa cele din Africa) s-au gasit in Romania. Este vorba de o mandibula veche de aproximativ 40000 de ani, descoperita in anul 2002 in Pestera cu Oase din Anina (Banat). Fosila a fost descoperita intamplator, de un grup de speologi din Timisoara. Cercetarile au fost preluate de specialistul american Erik Trinkaus, iar descoperirea a intrat in literatura de specialitate sub numele de Ion din Anina. Desi este un european “modern”, Ion are si trasaturi care il apropie de omul de Neanderthal, acest var al omului modern, care a locuit tinuturile Europei acum cateva milioane de ani si care a disparut chiar in perioada in care s-a intalnit cu homo sapiens.

Dupa cei mai multi cercetatori, disparitia omului de Neanderthal ar fi fost provocata tocmai de aceasta “intalnire”. Coincidenta sau nu, disparitia omului de Neanderthal ne-a aratat cat de diverse pot fi caile aventurii umane si cat de infundate unele drumuri. Ion al nostru din Anina le-a demonstrat antropologilor ca cele doua specii au coexistat o vreme si chiar s-au incrucisat.

Dar Ion nu era singur in Pestera cu Oase. Cercetatorul american i-a descoperit in anii urmatori si pe Vasile si Maria, care insa erau mai “tineri” decat Ion cu 14000 de ani… Aceasta descoperire a celui mai “batran” european modern a fost repede luata in atentie de lumea stiintifica de peste hotare. Cercetatorii romani insa nu s-au zorit sa faca prea mult caz de aceasta pretioasa relicva. Daca ea s-ar fi descoperit in alta parte, cu siguranta ar fi fost mult mai mult mediatizata.

Acum 10000 de ani. Cea mai veche asezare stabila din Europa: Schela Cladovei-Lepenski Vir

In zona noastra, Carpatii au constituit o bariera in timpul glaciatiunii. La vest de munti se afla Europa adormita sub gheturi. La est, in campia Dunarii si in Moldova, viata inflorea. Dupa ce vremea a inceput sa se incalzeasca si ghetarii sa se topeasca, Europa s-a repopulat, treptat-treptat. Timpul s-a pornit sa curga tot mai repede, iar pe la anul 8000 au inceput sa mijeasca zorii agriculturii pe continentul nostru. S-au domesticit primele animale, iar asezarile umane au devenit stabile. Cea mai veche asezare stabila de pe continentul nostru se afla tot pe teritoriul tariinoastre, la Schela Cladovei, in clisura Dunarii, avand o “sora” pe malul celalalt al Dunarii, la Lepenski Vir. Schela Cladovei este o asezare straveche, care s-a dezvoltat intre 8000 si 5500 i.Cr., deci acum 10000 de ani. Locuitorii acestei asezari nu cunosteau ceramica, ci foloseau piatra, osul si cornul, pentru confectionarea diferitelor obiecte.

Asezarea a fost descoperita de arheologul Vasile Boroneant. Astazi, ea este cercetata de o echipa internationala de specialisti. Nu este o intamplare ca in acel loc s-au “copt” primele semne de civilizatie, caci intotdeauna, de-a lungul marilor fluvii s-au dezvoltat civilizatii mari. “Acolo, in clisura Dunarii, erau conditiile cele mai potrivite pentru producerea unui salt de civilizatie”, ne explica arheologul Vasile Boroneant, presedintele sectiei de istorie a Academiei Oamenilor de stiinta. “Clima era blanda, sub-mediteraneana, mai calda decat in restul Europei. Curentii calzi dinspre Marea Neagra si Mediterana contribuiau si ei la un climat propice, Orientul Mijlociu era relativ aproape.

Dunarea oferea conditii foarte bune de trai. Incalzirea climei a dus la aparitia de balti si lacuri, existau deci apa dulce, mult peste, pasari, vegetatie si animale din belsug. Alternanta anotimpurilor a jucat si ea un rol esential in saltul care s-a produs: oamenii erau obligati sa se preocupe de adaposturi, imbracaminte, sa produca noi tipuri de unelte. Incalzirea climei i-a determinat sa renunte la blanuri si sa treaca la tesut, sa dezvolte noi metode si noi instrumente. Odata ce s-au asezat intr-un loc si au inceput sa stocheze rezervele de hrana, au trebuit sa se gandeasca si la mijloacele de depozitare.

Varietatea aceasta de situatii i-a determinat sa observe si sa experimenteze permanent. Dar, in acelasi timp, au ajuns sa aiba si mai mult timp liber, nefiind obligati sa alerge zilnic dupa vanat. Astfel, s-au dezvoltat arta, religia, meditatia asupra vietii si mortii, asupra fortelor naturii.

La Cuina Turcului a fost descoperita o splendida reprezentare pe o falanga de cal salbatic, veche de 11000 de ani! Cu timpul, au fost domesticite unele animale. Cainele a fost cel dintai. In timp ce in Orientul Apropiat se domesticea oaia, la noi se domesticea porcul. In acelasi timp, s-a trecut de la cules la cultivarea plantelor, si astfel a aparut agricultura. S-au nascocit plugul si alte unelte. Zona aceasta a fost un centru de dinamica istorica.

Aici se plamadeau zorii civilizatiei. Intr-un fel, aici era “Occidentul”, aici se produceau inventiile, aici apareau ideile noi si se raspandeau spre restul Europei. Schela Cladovei-Lepenski Vir era un fel de capitala a Europei acelor timpuri, in vreme ce vestul si nordul continentului erau inca populate de vanatori si culegatori. Vedeti, noi suferim astazi de un miraj al Occidentului, dar nu intotdeauna vestul a fost locomotiva.

Mai tarziu, cand Imperiul Roman de Apus avea sa cada si Europa occidentala era cufundata in intuneric, tot in Orient a inflorit civilizatia, in Imperiul Bizantin. Noua ni se pare ca am imprumutat mereu de la altii, iar altii n-au avut ce invata de la noi. Nu este asa. Uitati-va, de pilda, la descoperirile facute de Dinu Rosetti la Vidra. Exista mai multe bumeranguri din corn de cerb, vechi de 7000 de ani, primele bumeranguri din Europa. Iar lumea mai crede si astazi ca este o arma exotica.

Descoperirile de la Schela Cladovei au fost puse sub semnul intrebarii de arheologii vremii, superiorii mei, timp de mai multi ani. Nu au vrut sa creada ca sunt atat de vechi. Abia dupa ce si colegii sarbi au confirmat autenticitatea si vechimea descoperirilor pe care le facusem pe malul romanesc al Dunarii, au inceput sa creada si specialistii romani.

Sarbii descoperisera lucruri asemanatoare, pentru ca cele doua asezari stravechi erau in stransa comunicare, iar locuitorii de pe cele doua maluri erau constienti de unitatea lor de limba si cultura. Inundarea zonei in urma construirii lacului de acumulare de la Portile de Fier I si Ii ne-a limitat cercetarile. Occidentalii au ramas neincrezatori multa vreme. I-am invitat sa vina la fata locului, sa se convinga. Asa se face ca dupa 1989, am sapat mai multi ani impreuna cu englezii, care au fost incantati de colaborare si continua sa sape in fiecare an, sub conducerea arheologului Clive Bonsall.”

Acum 7000 de ani in Moldova. Cea mai avansata cultura a Europei:

Cu mult inainte ca civilizatia minoica, socotita prima civilizatie europeana clasica, sa rasara in insula Creta, cu mult inainte ca in Italia sa se infiripe ideea unui imperiu, intr-o vreme cand vestul Europei nici nu banuia ce glorie avea sa il astepte, aici, pe teritorul tarii noastre, inflorea cea mai mirifica civilizatie din preistoria Europei, cultura Cucuteni.

Ea se intindea pana in Ucraina, la Tripolie, si a constituit, dupa parerea unor specialisti, prima civilizatie urbana de pe continentul nostru, sau cel putin o civilizatie protourbana. Alaturi de cultura Gumelnita, care se intindea in Muntenia si Dobrogea, era cea mai avansata cultura a Europei. Asadar, intre 4500 si 3000 inainte de Cristos, din Moldova si pana dincolo de Nistru, oamenii au creat si au construit intr-un mod in care nimeni nu o mai facuse pana atunci. Casele lor, mai ales in zona estica a ariei, erau grupate in asezari intinse.

Unele asezari ajungeau la sute de hectare, sute de stradute si mii de case, avand 10000-15000 de locuitori. Locuitorii din Cucuteni se mutau periodic, dand foc vechilor case: ramasitele a mii de case incendiate au fost descoperite de arheologi. Casele lor puteau avea unul sau doua etaje. Ceramica lor era de o frumusete tulburatoare, pe care avea sa o egaleze doar ceramica chineza, o mie de ani mai tarziu.

Ce s-a intamplat cu aceasta civilizatie moldoveneasca, ce la vremea aceea reprezenta “varful” Europei? S-a stins in mod misterios. Unii arheologi sustin ca schimbarile climatice i-au obligat pe cucutenieni sa renunte la agricultura si sa se retraga spre munti, dedicandu-se mai mult pastoritului.

Altii invoca invaziile dinspre stepele Asiei. Totusi, aceasta cultura nu s-a stins de tot. Ea a supravietuit intr-un mod tainic, iar motivele care impodobeau ceramica de Cucuteni se regasesc si astazi in costumele populare romanesti, in arta populara, pe ouale incondeiate. Iar traditiile si obiceiurile populare romanesti, basmele si doinele noastre pastreaza stravechi tipare neolitice, transmise din generatie in generatie. Si, cine stie, poate ca si unele mladieri ale limbii romane pastreaza ceva din incantatiile graiului de acum mii de ani.

Acum 7000 de ani in Ardeal. Prima scriere din Europa

Tablitele de la Tartaria reprezinta, dupa unii specialisti, cel mai vechi mesaj scris din istoria omenirii, mai vechi chiar decat primele scrieri sumeriene. Totusi, astazi, cei mai multi arheologi romani sunt neincrezatori cu privire la autenticitatea lor, cum sunt sceptici de cate ori vine vorba de o descoperire exceptionala. Ne refuzam mereu dreptul la originalitate, la valoare, si preferam sa afirmam ca am imprumutat mereu, de la toate neamurile, popoarele, limbile, cate ceva. La fel si cu tablitele de la Tartaria: or fi aduse de vreun sumerian si pierdute pe aici, spun unii; sau or fi fost aduse in vremurile mai noi de un colectionar; ori poate sunt falsuri… Nu acelasi lucru se poate spune despre cercetatorii straini, care au studiat subiectul in cele mai mici detalii si au elaborat studii serioase.

E adevarat, in anii `60, cand au fost descoperite tablitele de la Tartaria, nu existau destule indicii care sa confirme existenta unei scrieri neolitice in aceasta arie geografica. Piesele erau unicate, stranii. Cu timpul insa, cercetarile au avansat, iar astazi exista peste o mie de piese, in special ceramice (fragmente de vase, figurine), descoperite in peste 50 de localitati, care contin semne ale unei scrieri stravechi.

Aceste semne nu sunt decorative, ci reprezinta un inceput de scriere. Piesele inscriptionate au fost descoperite in aria culturii Vincea-Turdas, in special la noi in tara si in Serbia. Turdas si Parta reprezinta la noi localitatile care au oferit piesele cele mai numeroase si mai interesante. Astfel, tablitele de la Tartaria nu mai sunt singure, chiar daca raman cele mai importante.

Aceasta scriere nu a apucat sa evolueze si sa dea roade, stingandu-se odata cu cultura ce i-a dat nastere. Poate ca schimbarile climatice majore au determinat retragerea populatiilor spre zone mai ferite, sau poate ca valurile de populatii venite dinspre Asia au adus alte moduri de exprimare, cert este ca germenii scrisului neolitic au palit. Totusi, raman zecile de semne inventariate de cercetatori, nedescifrate, enigmatice, care nu stim cum au influentat evolutia culturii ulterior. Dar putem fi siguri ca au influentat-o. Ceea ce stim cu siguranta este ca scrierea neolitica a culturii Vincea-Turdas este prima scriere a Europei si poate prima scriere a omenirii.

Acum 2000 de ani. Cum se scrie istoria…

Dupa disparitia splendidelor culturi ale Vechii Europe si intrarea in epoca metalelor, istoria a inceput sa fie scrisa de cei ce aveau arme mai bune, orgolii mai mari si saci cu bani mai numerosi. Destul de repede, civilizatia greco-romana devine felinarul Europei, luminand anemic si subiectiv un continent ce parea sa fi fost cuprins de noapte.Tot ce nu era grecesc sau roman era barbar, salbatic, primitiv. Restul Europei devine o lume in aparenta fara valori, privita din perspectiva romanilor, care ne-au vandut si continua sa ne vanda, peste secole, o istorie partinitoare. Civilizatiile “barbare”, intrate in manuale prin ochiul cuceritorului, aproape ca nici nu isi mai primesc dreptul de a se numi civilizatii.

O civilizatie trebuie sa aiba arhitectura monumentala, sa construiasca colosseum-uri, in care sa puna oameni sa se ucida intre ei, spre distractia suprema a privitorului, ori sa atate animale infometate impotriva unor oameni neajutorati. O civilizatie trebuie sa aiba o armata puternica, cu care sa cucereasca mereu noi teritorii. O civilizatie trebuie sa se consume in ospete copioase si in serbari fastuoase. O civilizatie trebuie sa aiba morminte princiare bogate, piramide sau temple impozante. Dar civilizatia nu reprezinta doar aspectul material, economic, al unei populatii, nu reprezinta doar bunurile, ci si valorile.

Modelul occidental ne-a obisnuit sa privim cu mai multa admiratie aspectele materiale, cele care ne aduc confort si siguranta fizica, decat pe cele spirituale, care ne ajuta sa aflam care este rostul nostru in lume. Marile civilizatii, trecute sau prezente, sunt demne de admiratie. Dar adevaratele valori nu trebuie cautate in realizarile materiale, ci in cele spirituale. Cand preotii dacilor se rugau in munti, in pesteri ascunse, si ii invatau pe oamenii de rand ca sufletul este nemuritor, iar trupul, materia nu conteaza, cei ai altor neamuri inaltau temple sclipitoare impodobite cu statui impozante. Iar daca dacii nu cheltuiau sume enorme pentru a construi cladiri colosale si a intretine armate profesioniste, asta nu ii facea mai putin intelepti decat vecinii lor. Dimpotriva.

Daca dacii erau convinsi de lipsa de insemnatate a valorilor materiale, este firesc sa nu fi investit prea mult in aceste valori. Nu si-au ridicat statui, nici palate colosale, se imbracau modest, la fel ca taranii nostri de astazi, regii purtand in picioare opinci, iar pe cap o caciula de lana in loc de coroana fastuoasa din aur, batuta cu pietre pretioase. Iar cei care, investind mult mai mult in bunuri materiale, i-au numit pe acestia “primitivi” ori “salbatici”, nu au inteles ca spiritualitatea este deasupra civilizatiei materiale. Cei care traiau mai mult in mijlocul naturii, aproape de zei, au inteles aceste lucruri mai bine decat cei ce-si petreceau vremea in bai, ospete si spectacole de circ. Spiritualitatea Europei se stinge dinspre vest spre est. La rasarit mereu credinta a fost mai puternica. Orientul poate fi salvator.

Astazi. Bun venit acasa, Europa!

Primul homo sapiens din Europa, cea mai veche asezare stabila din Europa, cea mai veche scriere, cea mai veche cultura – astfel de sintagme ii sperie pe multi, dar mai ales pe cercetatori. Nu de putine ori, istoricii nostri, intr-o lupta oarba cu diletantii care se entuziasmeaza in fata unor descoperiri precum cele enumerate mai sus, sustin ca romanul traieste o frustrare istorica.

Romanul ar fi frustrat, chipurile, ca nu a avut si el o istorie grandioasa, de invingator, precum altii, si atunci isi inventeaza una care sa il satisfaca. In aceasta falsa istorie, romanul este cel mai tare, cel mai mare, cel mai frumos si primul in toate. Un discurs atat de radical din partea specialistilor nostri elimina cu totul posibilitatea ca, uneori, chiar sa fim cei mai buni sau cei mai tari sau primii. Caci cineva trebuie sa ocupe si aceste locuri. Uneori acestia suntem noi, alteori sunt altii.

Noi si noi descoperiri duc mereu la schimbarea datelor din cartile de istorie, iar daca uneori suntem si noi printre primii, acest lucru ar trebui sa ne onoreze, nu sa ne sperie. Daca am lasa deoparte toate aceste temeri si am cauta sa cernem si sa asezam fiecare lucru la locul lui si sa-i dam importanta cuvenita, am fi priviti, poate, cu mai mult respect in Europa.

Cine sa ne respecte daca noi insine nu ne respectam? Cat datoreaza Europa acestor locuri, acestor civilizatii, acestei istorii, acestor oameni? Cat datoreaza Europa acestui ungher de lume, in care au incoltit primele seminte de civilizatie si spiritualitate europeana? Ganditorul de la Hamangia, considerat intre cele mai importante artefacte din istoria omenirii, este un simbol al acestor radacini milenare. Pe umerii lui s-au asternut deja 7000 de ani, dar daca ar incepe astazi sa vorbeasca, probabil ar spune: “Bun venit acasa, Europa!”.

un articol de Aurora Petan, sursa:Formula-AS


Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

19 comentarii:

ovi spunea...

Adevarul va iesi la suprafata...

Simona Moon spunea...

adevarul este in noi! depinde de noi daca vrem sa il recunoastem sau nu! romanii din pacate sunt loviti de minciuni si nu lupta pentru adevar, ne-au invatat sa tinem capul plecat!

Rosa spunea...

Sursa: Legendele Dacilor Liberi / Felix Crainicu, Cristi Ionita, Editura DACICA, Bucuresti 2009

Candva, demult, in vremurile cand oamenii cunosteau doar pacea si fericirea si nimic nu se putea ivi pentru a tulbura linistea din sufletele pamantenilor sau de pe plaiurile pe care traiau cu atata drag, undeva, in locurile binecuvantate de inteleptii vechilor traditii,exista o tara bogata, cu paduri si munti, cu vanat din belsug, cu recolte mari si cu bogatii in adancurile pamantului. Turmele pasteau o iarba grasa cum nicaieri in lume nu se afla, iar albinele dadeau cea mai dulce miere care existase vreodata. Toate aceste bogatii erau stapanite de un popor pe masura, harnic si viteaz, mandru si drept, intelept si fara de prihana :Geto-Dacii.....,, Avem motive,SA FIM MANDRI DE ORIGINEA NOASTRA !....MULTUMIM ! ,Daniel ....

Daniel Roxin spunea...

:)

Claudiu Galati spunea...

Poate o emisiune pe un post de televiziune nationala,precum protv,prima,antena1,ar fi mult mai aproape de toti,caci nu toti stiu sa intre pe net,nu tot au pasiunea internetului,ar schimba radical situatia.

Daniel Roxin spunea...

Emisiunea pe care o fac pe Nasul Tv se prinde si pe cablu - pe Dolce si UPC Digital, iar din ianuarie va intra si pe RDS RCS...

Anonim spunea...

O data, o terapeuta Reiki de peste ocean mi-a spus ca am o aura deosebita, o aura a unui popor profund legat de pamant si natura, in special padurile, dar si de Univers. I-am spus ca sunt de origine din Transilvania, o parte a Romaniei, iar ea mi-a spus ca a mai intalnit o romanca inaite de a ma inrtalni pe mine, care avea o aura deosebita, si cei care se trag din zona Carpatilor au o aura exceptionala, tipica. Exista o diferenta clara intre adevaratii romani- daci si celelalte semintii ale pamantului.

cristi spunea...

Aceasta REALITATE trebuie inspirata/respirata zilnic pana ne intra in cap - la ultimul neuron, in corp - la ultima celula, astfel ne vom ridica ochii si ii vom tintui cu privirea pe toti cei ce mai au curajul sa ne injure, sa ne balacareasca, sa ne ameninte, sa ne fure. ATUNCI vor intelege toti si se vor inclina in fata noastra!
RESPIRATI!

nan spunea...

ADEVARUL NU SE POATE ASCUNDE...,STIM CINE SUNTEM SI NU INTAMPLATOR JUMATATE DIN CEI 144.000 POMENITI IN BIBLIE,SUNT NASCUTI IN ROMANIA:PE LANGA VESTIGII VALOROASE,AVEM SI OAMENI PE MASURA.AN NOU FERICIT,IN PACE SI LUMINA !

VENA DACIA spunea...

SINTEM NASCUTI IN DACIA NOI DACI ASA VOM SPUNE ..RUMINI- NE AU NUMIT ALTII- CEI CE VOR SA SPUNA ROU...E PROBLEMA DINSILOR -MIE IMI PLACE SA MI SE SPUNA DAKA ASA SA NE AJUTE DOMNUZEU.NE BUCURAM SI PT.NASU NOSTRU AL DACILOR CA IL PUTEM VEDEA SI PE RDS.SARBATORI FERICITE OMENI BUNI DACI ADEVARATI VZ.PE GUGAL SCHIMB.DENUM.TARII DIN ROU...IN DACIA=TEZE -COMENT.FERICIREA E IN NOI AM REGASIT O EXCLUZIND RAUTATEA- EXCLUZIND ROMANIZAREA- IUBIND TOATE CREDINTELE...DANIIIII ROXIIIII.......MERSIIIIII...

Anonim spunea...

Spiritul geto-dacic este nemuritor. E bine ca am reusit sa indepartam acei ”ochelari” care ne aratau o alta origine.
Va invitam pe blogul nostru, care prezinta atat originea noastra cat si informatii despre romanii din afara granitelor tarii. http://strabunii.wordpress.com/

ile spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=UBLXC03dG_M
Romania a fost reprezentata de niste oameni talentati dar nu romani. Si la Oslo pentru Comuniatea tarilor Europene. Sa-i primeasca Europa cu bratele deschise pe toi Rromii, iar daca au plecat din tara cu binecuvintarea alor nostri nu mai am nimic de zis. De srabatori i-am umarit pe Dan Puric si ulterior pe Grigore Lese vorbind frumos despre Romani si mi-am dat seama ca Romania poate supravietui numai cintind si creind romaneste cu aplecare asupra folclorului,asupra sufletului romanesc. Si cintecele din copilarie de la bunici trebuie rememorate. Eu banuiesc ca un leagan al omenirii in trecutul indepartat a fost si in Muntii Altai,iar aici in arealul Carpatic a fost o civilizatie deosebita in urma cu 7-8000 ani. De ce un neam a hotarit sa taca si sa uite sa scrie, sa nu mai pastreze radacinile decit prin viu grai legati de pamint,nu stiu, nu pot sa intelegde ce nu au lasat scris nimic explicit: intimplari despre oameni care au trait cu 2000 ani i.e.n. de exemplu. Sa fie basmele uiate tocmai acele povesti sterse? Eminescu zice nu cereceta aceste legi...mai departe nu scrie numai pentru rima. Exista popoare care se nasc se dezvolta apoi decad si mai tirziu renasc sau decid sa dispara. Nu e fatalism dar cred ca vom ramine sau vom disparea dupa cum ne e scris intr-un cod genetic pentru romani. Spiritul geto-dacic dupa ce a fost maret a hotarit (nu sintem noi pregatiti sa stim motivele)sa taca multe secole, mai departe depinde de cei care se trezesc sa-l faca auzit.

TeoM spunea...

Cum este posibil ca cercetatorii, istoricii, arheologii, si alti oameni de cultura si stinta nu au vointa, curaj, sa sa lupte si sa apere ce este al nostru, si ne reprezinta in lume ca popor vechi, cu o civilizatie veche pe continent. Sa fie oare lipsa de curaj si demnitate,sau timpul indelungat in care inaintasii nostrii au fost tinuti in opresiune, a avut efect asupra caracterului, si s-au obisnuit sa stea cu caciula in mana si capul plecat la altii, ca in situatia amintita se dau la o parte, si asteapta ca altii sa le apere dreptul si adevarul. Este trist si jenant, sa vedem ca cei care ar trebui sa lupte pentru adevarul istoric al nostru, nu o fac. Cred ca daca opinia publica, mass media,ar face presiuni mai mari, ar da curaj si imbold celor in cauza, sa faca cunoscut, sa lupte pentru adevar si ce este al nostru si ne reprezinta.

Unknown spunea...

Da, imi aduc aminte cate probleme aveam la scoala pt ca nu vroiam sa invat minciunile istoriei predate in timpul comunismului, pe atunci nu intelegeam de ce toate acele schimbari ale istoriei, ciuntiri ale adevarului, incet incet am inteles ca defapt istoricii romani sunt defapt slugile ramase de la impuscatul si doar putini sunt cei care au curajul sa arate adevarul despre noi fii geto-dacilor

mihai spunea...

Cel putin in utima perioada romani au fost facuti in tot felul de toate natiunile,iar comunismul a pus capat desvoltari noastre si nu ma refer la cea ma teriala ci la celelalte. Eu am vut norocul sa stau mai mult timp in strainatate si sa termin niste studi acolo, si majoritatea romanilor pe care i-am intalnit aveau un comportament inchis, razbunator, salbatic de ce nu, lingusitor si asa cum ii vedeam eu asa ii vedea si strainul.Romani inainte ca sa iasa in exterior si inaintea fluxului romilor au fost foarte respectati de toti.Asa ca trebue intai sa ne reeducam,iar dupa aceea sa cerem cu hotarare nu cu rugaminte ce este al nostru si cei care nu se incadreza in aceste cereri sa fie inlaturati.Asa Romania va redeveni ceea ce a fost in Europa.

Anonim spunea...

In urmä cu o säptämanä, am vizitat muzeul universitar din Tübingen. Sub o placä de marmorä sculptatä, reproducand bänuiesc cä in copie, räzboiul daco-roman din anii 101/102, 105/106 precum si lupta de la Tapae, am citit descrierea istoricä pe care de fapt am si fotografiat-o. O mentionez pentru cä sunt usor derutat sä aflu, conform descrierii din respectivul muzeu, cä " impäratul roman Traian a invins in douä campanii militare din anii 101/102 si 105/106, poporul ?germanic? al dacilor."....."Scena reprezintä asaltul zadarnic al ?germanilor? asupra unei fortärete romane." Pläcuta cu inscrisul respectiv este cititä zilnic de foarte multi oameni. Poate cineva sä mä lämureascä dacä dacii sunt un popor germanic? Muzeul din Tübingen, o face zilnic precum am spus. Am invätat eu gresit, sau existä posibilitatea de a ne fi nouä furatä si falsificatä iar altora prezentatä eronat o parte a propriei noastre istorii? Cine intr-un astfel de caz ar fi indreptätit sä contacteze Muzeul Universitar Tübingen pentru reparatiile informative cu referire la neamul dacilor?

Daniel Roxin spunea...

Situatia e cam invers: in realitate, nemtii de astazi au radacini tracice. Gotii,stramosii lor, sunt o alta ramura a tracilor. Pentru unii dintre ei exista constiinta ca stramosii lor au trait o vreme in Carpati si ca exista o inrudire cu dacii - de unde concluzia ca dacii sunt de neam germanic.

Anonim spunea...

Am un deosebit respect pt d.nul Daniel Roxin, si strigatul s-au de lupta! Imi aminteste cum imi povestea Tataia, D-zeu s-al ierte! depre invataturile strabunicului sau! Ce-i zicea asa "Ca pana nu invatam sa ne pretuim camasa de canepa si opinca nu-i dam de capat" ! Marius, Hd

SCRIECIU CLAUDIU spunea...

EXPLICAM SI MIE DACA STII CUM SE FACE CA EU SPUN INCA DE CAND ERAM F.F.MIC 5,6 ANI CA SUNT DAC, DESII NU STUDIASEM DESPRE ASTA SI NICI MULTA MINTE NU PUTEAM SA AM PE ATUNCI IAR LUMEA SE CAM UITA CHIORAS LA MINE...O SIMTEAM ATUNCI CAND ERAM IN PREAJMA BUNICILOR MEI CARE ,,TRAIAU,,ASEMENEA DACILOR DE ODINIOARA.ACUM SUNT CONVINS CA SUNT DAC AUTENTIC SI SUNT MANDRU CA AM SUPRAVIETUIT PANA ASTAZI SA POT DUCE MAI DEPARTE PILDELE STRAMOSILOR MEI.MULT SUCCES DOMNULE DAC.