luni, 18 martie 2013

Unde se cultivă organisme modificate genetic, pe teritoriul României?

Agricultura României a avut o evoluţie deloc constantă în ultimii ani, cu bune şi rele, provocate mai ales de climă, dar şi de consecinţele colaterale cum ar fi dăunătorii „activaţi” de condiţiile de mediu, dar şi – evident – de subfinanţarea cronică a fermierului român. În dorinţa de a-şi limita pagubele, agricultorul român este dispus să recurgă chiar şi la soluţii radicale, una din acestea fiind organismele modificate genetic, aşa-numitele OMG. În cazul de faţă este vorba despre plante agricole care au fost alterate genetic pentru a rezista la dăunători şi boli, sau pentru a absorbi mai uşor diverse pesticide care, altfel, ar avea un efect redus.

Dan Bărboi


De ce OMG? Şi de ce nu?

Răspunsul este simplu: Pentru că aduc profit! Astfel, potrivit fostului ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, alimentele de bază ar putea fi cu până la 60% mai ieftine dacă plantele modificate genetic s-ar putea cultiva cu acceptul Uniunii Europene, iar fără biotehnologie nu va putea fi evitată scumpirea alimentelor, la nivel global.


„E vorba de oferirea unor cantităţi sporite de alimente. (…) La realizarea producţiilor cu aceste biotehnologii, preţurile sunt mai mici cu până la 60%”, a explicat Tabără într-un interviu acordat Realitatea TV. De altfel, Valeriu Tabără nu a făcut niciun secret din colaborarea sa cu americanii de la Monsanto, pionierii tehnologiilor de modificare genetică.


Evident, marii fermieri sunt primii adepţi ai OMG, pentru că ele presupun costuri mult mai mici decât ale plantelor crescute natural, producţiile sunt mai mari şi cantitatea de îngrăşăminte este mai mică.
Reflectând acest entuziasm de dată recentă, suprafaţa cultivată cu plante modificate genetic a crescut în 2010 cu 10 % la nivel mondial şi se estimează că 40 de ţări le vor cultiva până în 2015, pe o suprafaţă totală de 200 de milioane de hectare.


În prezent, 10 state au deja peste un milion de hectare de culturi modificate genetic, cea mai puternică prezenţă în acest top fiind SUA cu aproximativ 70 de milioane de hectare la nivelul anului 2011. De asemenea, americanii sunt şi cei mai fervenţi militanţi pentru plantele modificate genetic, fiind binecunoscută controversa pe această tema dintre Washington şi Uniunea Europeană, care  a fost multă vreme reticentă şi de-abia acum se „deschide” către o aplicare pe scară largă a OMG. Astfel, sub impactul crizei şi în încercarea de a revitaliza economia europeană, autorităţile de la Bruxelles negociază un nou acord comercial cu SUA care, printre altele ar relaxa şi restricţiile privind OMG, oferindu-le fermierilor americani noi pieţe de desfacere.


Mai demult, în toiul scandalului Wikileaks, documente făcute publice cu această ocazie dezvăluiau în 2011 că Statele Unite au facut presiuni mari la Bruxelles pentru a permite intrarea OMG pe pieţele europene, unii ambasadori propunând chiar ca statele ce se opun să fie pedepsite.

Citește continuarea aici: Financiarul

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

11 comentarii:

Rosa spunea...

Trebuie să le lăsăm celor ce vor veni o şansă de a trăi la fel ca noi. Nu cred că se poate face dezvoltare durabilă cu OMG. Respectul faţă de natură şi faţă de legile ei, omenirea le-a învăţat din tot ceea ce a făcut greşit, de la industrializare poluantă, la agricultură intensivă. Trebuie să ne întrebam cum vor trăi copiii noştri, nepoţii noştri. Dacă după mine dispare o generaţie sau îi ştirbesc din viaţă, doar pentru că eu vreau să am de toate? Bioetica ar trebui să aibă un cuvânt greu de spus în problema OMG. Se umblă brutal la viaţă, la esenţa ei.

Sursa: Formula As

Nyku spunea...

Din cate vad pe hartile prezentate, pare ca OMG-urile cultivate in Romania sunt imbucurator in scadere! Sa fie asa oare, dupa avantul luat in 2008 si 2009?
Tare ma indoiesc. Credeti ca agricultoru roman e fraier sa declare ca scoate OMG-uri pe piata?
-Sunt bio taticu', asa iti raspunde orice pietar ce se respecta.
La cat spate are Monsanto in Romania, harta din 2013 tre sa fie rosie...cu mici puncr bleo pe ici pe colo

Anonim spunea...

Si-am un vin bun!.....

Elena Doina spunea...

Cred ca sunt mai multe acele locuri .

Sefora spunea...

Buna ziua.
Imi pare mie ca articolul este in favoarea acestor organisme modificate genetic?
Mai pardon,oameni buni,trebuie din contra luptat ca cultivarea OMG sa fie complet interzisa.Este cunoscut pentru cine cerceteaza pe internet ca multe tari lupta pentru scoaterea in afara granitelor lor aceasta companie ucigasa care este Monsanto.Un exemplu graitor este India,desi se duc mari lupte sa se impuna cultivarea OMG-urilor.
Toate produsele modificate genetic sunt daunatoare sanatatii omului si nu numai.Este stiut ca multe insecte si pasari dispar din cauza raspandirii acestor culturi.Daca cercetati cu atentie veti descoperi ca albinele in Statele Unite sunt pe cale de disparitie si sa nu uitam ca albina este una din cele mai bune polenizatoare .Deasemenea multe pasari care fac polenizare au cam inceput sa dispara din cauza acestor culturi.Statele Unite isi cam depaseste atributiile insistand si amenintand cu sanctiuni statele ce refuza cultivarea OMG.Drumul corect,dupa studiile multor oameni de stiinta din intreaga lume,este sa se impiedice cultivarea acestor OMG.Eu imi dau seama ca in tara noastra [cu asa multi pupin-curisti]nimeni nu va lupta impotriva colosului criminal care este Monsanto.Chiar in Statele Unite sunt lupte crancene intre autoritati si putinii fermieri ce continua sa cultive organic [ bio ].Este de dorit a se face cat mai multa popularitate impotriva culturilor modificate genetic.Sunt total si irevocabil distrugatoare sanatatii .
Nu va lasati amagiti!
Sa auzim de bine,Sefora

Daniel Roxin spunea...

Sefora, de ce nu citesti articolul pana la capat, ca doar am dat continuarea pe Financiarul?! ;)

raspuns spunea...

Va trebui sa nu mai mancam nimic decât ce cultivi in curte(cine are) pentru ca din pacate mancam plastic de ceva ani buni...din ce în ce mai rău. ...le va reusi pana la urma sa ne decimeze si culmea ca o vor face prin propriile noastre nevoi.Vin ani grei.....
Eram in Olanda in 2011 am lucrat acolo patru ani si am luat o casoleta de fructe(pere) sase la numar si din greseala au cazut in spatele dulapului, le-am gasit dupa o luna cred,erau la fel cum le cumparasem nici pic de mucegai sau ceva alterat sau sa se face galbene pt ca erau verzi cand le-am cumpărat

cristi spunea...

Fara sa ma bucur de necazul oamenilor, Valeriu Tabara a platit pentru atacul la fiinta nationala. Foarte periculos ce a incercat el sa faca si repede a fost scos din joc. De destin.Nu de tot ca sa se caiasca. Aviz si celorlalti (mai sunt cateva nume mari sa.i zicem asa, dar de fapt mici de tot,care au incurcat.o, altii urmeaza). Norocul nostru ca OMG nu perturba matricea, planta revenind dupa doua trei insamantari consecutive. Natura este mai tare decat criminalii (experimentele pe cobai au dovedit efectul cancerigen!).

Constructii spunea...

Eu cred ca, cam peste tot se cultiva pe la noi prin Romanik

Sefora spunea...

Buna ziua.

Da,l-am citit ulterior si am inteles ce trebuia sa inteleg.
Multumesc mult!
Ai grija de tine,Sefora

AC spunea...

Foarte interesant articolul!
Ce nu înțeleg eu este, de ce nu ne trezim și de ce nu luăm măsuri? Prima măsură ar fi să conștientizăm dimensiunea problemei. Păcat că, prea mulți, aleg să doarmă în continuare!
Hai România, oriunde te-ai afla!