vineri, 16 august 2013

Inteligențele multiple - cea mai profundă teorie din domeniul educației. Articol și test pt determinarea inteligențelor multiple


Teoria lui Hovard Gardner despre inteligenţele multiple este considerată cea mai profundă pătrundere în domeniul educaţiei, de la Piaget încoace.

Este vorba de un alt mod de a aborda elevii, ţinând cont de diferenţele dintre ei. Pe Hovard Gardner, autorul acestei teorii l-a intrigat faptul că unii copii, consideraţi inteligenţi, nu au rezultate bune la şcoală. De multe ori, se ajunge la concluzia că unii elevi sunt deştepţi, iar alţii nu. În general, se apreciază că este deştept cel care are note bune sau un punctaj mai mare la testele de inteligenţe. Despre aceştia se crede că sunt născuţi inteligenţi. În funcţie de acest criteriu ne aşteptăm la următoarele situaţii:

- dacă un copil e inteligent – rezultate bune;

- dacă are inteligenţă medie – rezultatele pot fi satisfăcătoare;

- dacă există inteligenţă scăzută – slabe speranţe...

Şi totuşi au fost persoane celebre care au reuşit să se afirme în diverse domenii, chiar dacă se spune că au avut unele dificultăţi la şcoală:

v Picaso

v Einstein

v Spiberg

v Mozart

v Shachespeare

v Ghandi

v Churchill

v Darwin

v Freud

O inteligenţă este un mod de a rezolva probleme şi de a dezvolta produse considerate ca valori cel puţin într-o cultură.

O inteligenţă este o promisiune de potenţial biopsihologic.

Studiind modul în care oamenii din întreaga lume rezolvă diversele probleme, Gardner a identificat nouă tipuri de inteligenţe:

· Lingvistică

· Muzicală/ritmică

· Naturalistă

· Logică/matematică

· Spaţială/vizuală

· Kinestetică a corpului

· Intrapersonală

· Interpersonală

· Existenţială.

Inteligenţa lingvistică:- A gândi în cuvinte şi a folosi limba pentru a exprima şi a înţelege realităţi complexe.

- Sensibilitate pentru înţelesul şi ordinea cuvintelor, sonoritatea, ritmurile limbii

- A reflecta asupra folosirii limbii în viaţa de toate zilele.

Este inteligenţa cea mai des folosită în comunicare. Copiii cu inteligenţă lingvistică învaţă repede şi corect limba maternă, învaţă uşor limbi străine, citesc, folosesc metafora, dezvoltă abilităţi lingvixtice şi îşi aleg mai târziu cariera în funcţie de capacităţile lingvistice.

Inteligenţa logică/matematică

- a gândi la cauză şi efect, a înţelege relaţiile dintre acţiuni, obiecte idei;

- abilitatea de a calcula, evalua propoziţii şi de a efectua operaţii matematice şi logice complexe;

- implică abilităţi de gândire deductivă şi inductivă, precum şi capacităţi critice şi creative de rezolvare a problemelor.

Oamenii cu inteligenţă logică/matematică devin de obicei contabili, matematicieni, chimişti, fizicieni.

Inteligenţa muzicală/ritmică- a gândi în sunete, ritmuri, melodii şi rime;

- a fi sensibil la ton, la intensitate, înălţimea şi timbrul sunetului;

- abilitatea de a recunoaşte, crea şi reproduce muzica, folosind un instrument sau vocea.

- Implică ascultarea activă şi presupune o legătură puternică între muzică şi emoţii.

Inteligenţa spaţială/vizuală

- a gândi în imagini şi a percepe cu acurateţe lumea vizuală;

- abilitatea de a gândi în trei dimensiuni, de a transforma percepţiile şi de a recrea aspecte ale existenţei vizuale cu ajutorul imaginaţiei.

Capacitatea de a înţelege relaţiile din spaţiu o au cu precădere artiştii, arhitecţii, fotografii.

Matematicienii buni ca Einstein dovedesc inteligenţe logico/matenatice şi spaţiale.

Inteligenţa naturalistă

- a înţelege lumea naturală, incluzând în acest domeniu interesul pentru plante, animale şi studiile ştiinţifice;

- abilitatea de a recunoaşte şi de a clasifica indivizi, specii şi relaţii ecologice;

- a interacţiona eficient cu creaturi vii şi de a discerne scheme legate de viaţă şi forţele naturii.

Celelalte tipuri de inteligenţă nu pot defini personalităţi precum cea a lui Darwin sau abilităţile de care dau dovadă biologii, astronomii şi ecologii. Ei nu operează cu simboluri, scheme sau operaţii matematice, ci mai degrabă organizează tiparele observate în mod diferit decât celelalte ştiinţe Hard. În această categorie se includ şi maeştrii bucătari.

Inteligenţa chinestetică a corpului

- a gândi în mişcări şi a folosi corpul în moduri abile şi complicate;

- implică simţul timing-ului şi al coordonării întregului corp în executarea mişcărilor, cât şi în manipularea obiectelor.

Pot fi abilităţi motorii de fineţe sau de amplitudine. O au dansatorii, sculptorii, sportivii.

Inteligenţa interpersonală

- a gândi despre alte persoane şi a le înţelege,;

- a fi capabil de empatie, de a recunoaşte diferenţele dintre oameni şi a aprecia modul lor de gândire, fiind sensibile la motivele, intenţiile şi stările lor, implică o interacţiune eficientă cu una sau mai multe persoane din familie, cu prieteni sau colegi.

Cei cu inteligenţă interpersonală ajung să fie conducători, sunt psihologi sau buni vânzători, se pricep la motivare, manipulare. Ei înţeleg modul de funcţionare al oamenilor. Un profesor bun nu poate să nu aibă şi această inteligenţă.

Inteligenţa intrapersonală- a gândi despre sine şi a se înţelege;

- a fi conştient de punctele tari şi de cele slabe, a planifica eficient atingerea obiectivelor personale;

- implică monitorizarea şi controlul eficient al gândurilor şi emoţiilor.

Este vorba de cunoaşterea de sine şi de luarea deciziilor pe baza cunoaşterii propriilor calităţi şi defecte.

Inteligenţa existenţială

Gardner este convins că este vorba de o modalitate de cunoaştere, dar nu a stabilit localizarea ei pe creier. De aceea, această inteligenţă nu este complet definită încă. O astfel de inteligenţă o au filosofii, cei care îşi pun întrebări despre sensul fericirii, despre începutul universului etc.probabil că şi spiritualitatea aparţine acestui tip de inteligenţă.

Prof. Popp Loredana

FA TESTUL PENTRU A STABILI NIVELUL INTELIGENȚEI MULTIPLE AICI:http://www.softeduc.ro/orientare_cariera/chestionar_inteligente%20multiple.htm
Ascultă Radio Frecvența Sufletului! Muzică și emisiuni pentru sufletul tău.

9 comentarii:

cristi spunea...

Toate inteligentele enumerate mai sus sunt generate de una singura. De cele mai multe ori sunt combinatii intre ele sau incepi cu una si dai de alta pentru ca decurg una din alta...asa cum un matematician este intotdeauna si un filozof.
Boala occidentului...sa tot clasifice lucrurile, sa le tot disece, sa gaseasca atomul primordial...
Abilitatile tin de destin, vii cu o parte din ele si vei fi fericit toata viata daca le descoperi in interiorul tau si le dai curs...iti indeplinesti menirea. Cati se pot lauda cu asta? Cati au facut ce le place? Cei care au facut.o sunt impliniti!
Mai este o singura cale pentru a fi fericit, cea care le inglobeaza pe toate.Sa te daruiesti, sa traiesti pentru fericirea altuia, sa fi altruist...atunci o sa.ti gasesti pacea, iubirea, linistea si, surpriza, vei primi inzecit!Atunci vei avea toate inteligentele la un loc.

Rhoda spunea...


Punctajele sunt:
Punctaj i. verbala/lingvistica : 10
Punctaj i. matem./logica : 9
Punctaj i.vizuala/spatiala : 10
Punctaj i. corporal kinestezica : 9
Punctaj i. ritmica/muzicala : 8
Punctaj i.interpersonala : 10
Punctaj i. intrapersonala : 9
Punctaj i.naturista : 9
Distractie maxima :) Multumesc ! :)

Anonim spunea...

O idiotenie mai barosana decat acest test rar mi-a fost dat sa vad !!! Nici nu ma mir. Daca educatia se inspira SI dupa acest tip de teste, sa nu ne mai minunam ca a ajuns unde se afla in momentul current !!! Occidentul, ca de obicei, lanseaza in teritoriu tot felul de cretinatati in ideea de a se afla (de catre "agenturi") ce fel de oameni mai exista pe planeta si in ce mod pot fi mai usor manipulati. NU va lasati inselati de "rezultatele" testului pentru oligofreni !!! VOI INSEMNATI MULT MAI MULT DECAT UN SIMPLU TEST !!!

Anonim spunea...

:)))
Ai dreptate,Anonim...

Anonim spunea...

Eu cred ca reportajul arata clar ca toate persoanele au o inteligenta ( abilitate) predominanta. Exista persoane abile ( inteligente) in mai multe domenii..... Articolul e , in oarecare masura, si educativ....... ptr cei ce se cred superiori. Ca fiecare alege forma de a-si exercita inteligenta ( ex. MANIPULARE) e in functie de principii si de educatie.

Anonim spunea...

S-au facut tot felul de experimente pentru a manipula diferite tipuri de personalitate, fiindca pana la urma rezultatele cercetarilor au incaput pe mana serviciilor, a unor grupuri puternice de interese la nivel global. Iar lucrul asta nu e bun, fiindca cei mai multi bani nu merg pentru lichidarea saraciei, a foametei, pentru lichidarea bolilor, pentru redarea demnitatii fiintei umane. Progresul tehnologic nu a fost pus in slujba acestui deziderat. Cercetarile sunt moderate de cei care au interese mari in domeniul ....resurselor conventionale, de exemplu, desi poate alte tipuri de energie ne puteau face exploratori in galaxie, ne puteau usura viata enorm. Asa e si cu celelalte, posibilitatea vindecarii bolilor, a celor mai multe, este una reala, insa o intreaga industrie s-ar prabusi, ar trebui ca grupuri interesate sa renunte la profituri de sute si sute de miliarde $. Mi-a placut primul comm, am citit aici o multime de comm-uri interesante, generoase, noi, poporul asta facut paciure de multi nebuni nu ne vom pierde niciodata.

Anonim spunea...

Vai Rhoda , ce fetita desteapta esti !Atata doar, ca dai cu stangul in dreptul .
Cristi ,nici nu banuiesti ce multa dreptate ai ! Mersi frate!

ile spunea...

Am facut testul fara inversunare, si am raspuns cam Nu la majoritatea intrebbarilor desuete;si incepe cu intrebarea tembela ca daca atunci cind citesti un cuvint il auzi in gind. Cuvintele citite sint vizualizabile mental in mare parte,apoi de auzit il poti auzi cu voce feminina melodioasa sau mai grava popeasca. VESEL TEST AR FI IESIT DACA AR FACE MICI MODIFICARI CA DE EX LA PRIMA INTREBARE. Urmatoarele nu mai conteaza,ce legatura au minim 3 prieteni dragi carora sa le impartasesti ideile tale... Sticla de bautura este un bun prieten poti sa-i spui orice ca nu te spune mai departe, mai exista si animalul de companie si mormintele din cimitir, buni prieteni de care putem sa avem parte si siguranta, numai sa vrem.
CLASIFICARE INTERESANTA insa imi place sa cred ca sint si altele sau vor fi, mult mai interesante.

Ada Angharad spunea...

PicasSo, SpiELberg si old SHaKespeare. Cat de greu poate fi sa se dea un search pe google, daca numele sunt atat de obscure? :)