marți, 10 septembrie 2013

Alungați de Ambasadă si de Reprezentanța Permanentă a României la UE, românii din Belgia protestează în fața Instituțiilor Europene


Suntem hotărâti să salvăm Rosia Montană si, în acelasi timp, România! De aceea protestăm care pe unde putem; noi, diaspora, avem mai multe scopuri – îi sustinem pe românii de acasă care ies de mai bine de o săptămână pe străzile mai multor orase de acasă, dar în acelasi timp « împrăstiăm » informatii despre adevăratul proiect de la Rosia Montană si consecintele acestuia în cazul în care va primi votul Parlamentului. În acelasi timp, încercăm să transmitem Guvernului, prin proteste pasnice în fata institutiilor românesti din străinătate, că nouă ne pasă de tară si că NOI avem mai multă putere decât vor « EI » să credem că avem.


Televiziunile de acasă refuză, din cauza contractelor bănoase cu Rosia Montană Gold Corporation, să ne anunte părintii si bunicii despre proiectul în discutie dar mai ales despre coruptia si interesele din Guvern. Din acest motiv, o nouă generatie a iesit în stradă; o generatie care nu depinde de televiziuni si nici de cuvântul alesilor politici. Noi avem acces la informatie si am ales să spunem adevărul în toate limbile.

O mână de români veniti de prin toată Belgia protestează si aici, la Bruxelles, încă din primele zile ale manifestatiilor de acasă. Majoritatea tineri, intelectuali si hotărâti, si-au dat întâlnire si ieri în fata Comisiei Europene si am creat împreună logoul campaniei Salvati Rosia Montană. De acolo, ne-am îndreptat spre Ambasada României în Belgia unde am vrut să ne facem simtită prezenta fără prea multă zarvă, din pricina unor incidente anterioare care au dus la confruntări cu politia belgiană.

Mai precis, un grup de români s-au postat în semn de protest pasnic pe trotuarele din fata Ambasadei României în Regatul Belgiei si a Reprezentantei Permanente a României la Uniunea Europeană pe parcursul săptămânii trecute, transmitând mesajele campaniei. Deoarece autorizatia de protest a fost respinsă de la bun început, protestul a avut loc cât se poate de pasnic, fără zarvă. Cu toate acestea, politia belgiană a fost anuntată de către ambele institutii, pesemne deranjate profund de prezenta concetătenilor lor. La Ambasadă, politia – cu veste antiglont si câini de interventie – ne-a rugat să plecăm, ceea ce am si făcut. Câteva zile mai târziu a fost organizată o a doua întâlnire în fata Reprezentantei, unde de fapt grupul de români nici nu a ajuns. La fel ca si celelalte proteste din tară si străinătate, si cele de la Bruxelles au fost organizate prin intermediul Facebook-ului.

Incidentul de la Reprezentanta Permanentă la UE s-a dovedit a fi deosebit. Cu toate că primul protest în fata acestei institutii s-a desfăsurat pasnic, ba mai mult, am reusit să discutăm cu unul dintre angajatii institutiei si să îi transmitem o scrisoare ambasadorului permanent pe lângă UE Mihnea Ioan Motoc, al doilea protest s-a încheiat cu arestarea a două femei. Patru masini de politie se aflau în fata institutiei atunci când grupul de români au ajuns în preajma clădirii din cartierul european. După spusele politistilor, interventia echipajelor a fost solicitată de către institutia românească, aceasta din urmă fiind alertată de postările de pe Facebook în legătură cu protestul, care nu anuntau nicidecum violentă, ci citirea unei scrisori deschise în fata institutiei cu pricina. Românii, care nu au avut măcar ocazia să ajungă în fata Reprezentantei în data de 5 septembrie, au insistat să citească scrisoarea însă politia i-a amendat si a bruscat două femei, care au fost si arestate în cele din urmă. Femeile, dintre care mama unei fetite de aproape trei ani care se afla la fata locului, au fost aruncate în gura lupului chiar de ai nostri români.

În urma acestor evenimente neplăcute, nu am renuntat la proteste ci ne-am reorientat. Totusi, ne-am pus întrebarea: cum este posibil ca două institutii care ar trebui să apere interesele cetătenilor români să actioneze împotriva acestora? Cum este posibil ca niste oameni care au dorit să îsi exprime interesul si îngrijorarea fată de viitorul propriei natiuni să fie tratati precum un grup de huligani? Ce amenintare reprezenta un grup de 15 români pentru o institutie? Nu au fost « înarmati » nici măcar cu pancarde. Până unde va ajunge cenzura românească dacă a reusit să depăsească chiar si granitele tării?

Nici măcar descurajati de evenimentele cu pricina, românii de la Bruxelles au decis să îi transmită ambasadorului permanent pe lângă UE – Mihnea Ioan Motoc – si ambasadorului român în Regatul Belgiei că protestele vor continua. Românii vor încerca să obtină autorizatie pentru a protesta la Consiliul European, nefiind înfricosati de cianura caracteristică politicii românesti. Mai multi jurnalisti internationali, printre care si cei de la Euronews, s-au arătat interesati de actiunile de protest ale românilor de la Bruxelles.

09.09.13 de Alexandra Nădăban, Bruxelles

Sursa: http://www.rombel.com/stiri-belgia/55903-alungai-de-ambasad-si-de-reprezentana-permanent-a-romaniei-la-ue-romanii-din-belgia-protesteaz-in-faa-instituiilor-europene.html

3 comentarii:

mot din Apuseni spunea...

Iată ce mod de a protesta au „golanii„ din Piața Universității. Mai nou, numiți ieri „băieții din piață, săracii” de cine altcineva decât dl.Iliescu!
http://www.youtube.com/watch?v=zWuI7-0uiOk
Aici sta aurul Romaniei? Cat o sa mai fie dispretuit si nevalorificat?

Anonim spunea...

...cum este posibil ca două institutii care ar trebui să apere interesele cetătenilor români să actioneze împotriva acestora?".''
Va raspund eu la aceasta intrebare: E posibil ! Asa este si aici, acasa!!
Tara e plina de institutii, care sunt populate de persoane ce nu sunt acolo pentru a-si face treaba si/sau pentru a ajuta si proteja cetatennii romani (care pentru ei sunt:"zero","labusi","servitori", slugi", etc. etc.). Acele persoane se afla in acele instituii doar pentru a incasa un salariu "gras" si pentru a ocupa un post "la caldura", fara a avea nici un fel de responsabilitati sau obligatii!!
Intr-o lume normala, aceia care au solicitat prezenta politiei si actiunile impotriva cetatenilor romani, ar trebui rechemati imediat in tara si "zburati" din toate posturile, functiile si partidele in care se afla in prezent!

Anonim spunea...

Motoc?
Nu este cumva sotul Iuliei Motoc?
Daca da,nu trebuie sa ne mire comportamentiul anti-romanesc.