duminică, 13 octombrie 2013

Ötzi, preistoricul „Om al gheţurilor”, are rude în viaţă!


Oamenii de ştiinţă austrieci au identificat nu mai puţin de 19 descendenţi ai lui Ötzi, omul preistoric a cărui mumie îngheţată, veche de 5.300 de ani, a fost găsită în 1991 în Alpi.

Analizând ADN-ul extras din cca. 3.700 de probe de sânge de la locuitori ai Tirolului, cercetătorii de la Institutul de Medicină Legală al Universităţii de Medicină din Innsbruck, Austria, au detectat, la 19 dintre persoane, o anumită mutaţie pe care o avea şi Ötzi şi care a dus la concluzia că aceşti 19 indivizi sunt înrudiţi cu „Omul gheţurilor” decedat în urmă cu peste 5.000 de ani.


Specialiştii cred că aceeşi mutaţie ar mai putea fi întâlnită în zona Engadine din Elveţia şi în Tirolul de Sud (Italia) şi intenţionează să îşi continue cercetările alături de experţi din italieni şi elveţieni.

Corpul lui Ötzi a fost descoperit în 1991, în munţii Alpi, la graniţa dintre Austria şi Italia. Numeroase studii au fost întreprinse asupra corpului mumificat, vechi de peste 5.300 de ani, pentru a afla detalii privind starea de sănătate a individului respectiv, despre modul său de viaţă şi despre cauza morţii sale.

O leziune a claviculei sugera că ar fi murit în urma unei răni de săgeată; ulterior, scanarea cerebrală a indicat faptul că Ötzi ar fi murit ca urmare a unor leziuni cerebrale, provocate de o lovitură la cap, probabil în urma unei căderi, fie datorită rănirii de către săgeată, fie în timp ce se căţăra pe munte.


Oamenii de ştiinţă cred că Ötzi ar fi fost vânător sau războinic; avea aproximativ 1,65 m, cântărea cca. 50 kg şi avea vârsta de aproximativ 45 de ani când a murit. Cercetătorii au mai descoperit că suferea de boala Lyme, produsă de o bacterie transmisă de căpuşe (este cel mai vechi caz de boală Lyme cunoscut), de viermi intestinali, că avea ochi căprui, avea intoleranţă la lactoză şi era artritic şi predispus la boli de inimă.

Studierea mumiei lui Ötzi - păstrată la Muzeul din Bolzano, Italia - oferă multe informaţii valoroase despre modul în care trăiau strămoşii noştri în perioada neolitică.

Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/11496357-tzi-preistoricul-om-al-gheturilor-are-rude-in-viata

Ascultă Radio Frecvența Sufletului! Muzică și emisiuni pentru sufletul tău. 
http://frecventa-sufletului.ro/

10 comentarii:

Anonim spunea...

Și uite așa focalizarea pe spațiul carpato-danubiano-pontic se mută în alte zone! Falsificarea continuă!

Daniel Roxin spunea...

Anonimule, pari venit de pe alta planeta. Cum adica falsificarea continua? Ce are discutia despre Otzi cu o presupusa schimbare a focalizarii de pe spatiul carpato-daniubiano pontic? Sau, pe baza putinelor tale cunostiinte, iti imaginezi ca acum 5.000 de ani nu erau oameni si prin alte parti ale Europei? Vai, vai!... Inainte de a da cu parul mai citeste o carte, ceva...

Unknown spunea...

Documentarul despre Otzi - http://www.youtube.com/watch?v=X05-uMWzAhA

Anonim spunea...

de Pestera cu oase a-ti auzit?acolo se afla cel mai vechi schelet din Europa,si anume la noi in tara.

Spirit Liber spunea...

Daniel, unii sunt plecati cu pluta, sa-i ignoram!!!(nu vezi?unde dai si unde iese cucuiul, vorba unui banc)

Anonim spunea...

Probabil anonimu' cu focalizarea a vrut sa sugereze ca studiile pe ADN sa fie pe o zona mai larga incluzand si cativa indivizi de pe Carpati, avand in vedere ca acesti munti sunt mai batrani decat Alpii....

Anonim spunea...

Unii spun ca Alpii si carpatii s-au format cam in acelasi timp; greu de imaginat

Anonim spunea...

Domnule Roxin Daniel , sunt multi români adevărati care par a fi amortiti (consternati)de tot ceea ce se întâmplă cu noi , ca naţie . Trebuie să ducem munca mai departe pentru a-i face să conştientizeze rolul lor în rândul naţiunii române şi pentru naţiunea română , să-i facem să aibă încredere unii în alţii .
Consider că un început foarte bun în acest sens este chiar prezentarea diferitelor materiale pe B1TV în legătură cu adevărata noastră istorie ; apoi , demonstaţiile din multe orase din tară si străinătate în legătură cu SALVAREA ROŞIEI MONTANE , creează şi efectul de creştere a încrederii şi a conştiinţei naţionale .

Daniel Roxin spunea...

Cu precizarea ca este vorba de Nasul Tv si nu de B1 Tv...

Anonim spunea...

Era saman si cei care l-au gasit au avut morti bizare. A fost si un documentar pe tema asta si avea si un mic saculet cu tot ce trebuie pentru un saman.