luni, 19 mai 2014

Arheologi și detectoriști. Șantierul arheologic de la Oțeleni, Iași


Acum câteva zile a avut loc un experiment inedit la marginea localității Oțeleni, din județul Iași, unde se află un obiectiv arheologic deosebit de interesant. Pe o suprafață de aproximativ 20 de hectare, ce are ca centru de maxim interes un dreptunghi de mărimea unui teren de fotbal, înconjurat de valuri de pământ de 6-7 metri înălțime, se găsesc urme ale unor culturi străvechi, încă necercetate.



Ineditul experimentului constă în faptul că mediul universitar a acceptat să colaboreze cu arheologii amatori, mai exact cu detectoriștii, pentru pregătirea acestui obiectiv în vederea săpării lui.

În această emisiune am avut patru invitați: domnul lector univ. dr. Vasile Cotiugă - arheolog - Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și detectoriștii Florin Șerban, Tudor Ponoran și Fănel Șerban, oameni care au descoperit tezaure importante chiar în acest an...

Daniel Roxin

5 comentarii:

Rosa spunea...

Doamne ,Binecuvanteaza-i cu sanatate si multa , multa putere de munca sa duca la bun sfarsit , ceea ce au inceput !
Noi Nu Suntem Urmasii Romei !
Dumnezeu fie cu voi ! :)

Unknown spunea...

Apropo de "Noi nu suntem urmasii Romei".Va rod Domnule Roxin faceti cumva si luati porcaria aia de statuie de pe treptele Muzeului de Istorie din Bucuresti.Este o bataie de joc la adresa romanilor si o injosire.Cine o facut-o sa si-o ia acasa sau sa i-o trimita lu ala care o aprobat instalarea ei.

Adrian Herciu spunea...

Felicitari pentru aceasta initiativa. Dumnezeu sa va ajute in aceasta munca arhiologica si sa descoperiti lucruri interesante care sa ne ajute sa ne cunoastem mai bine istoria si identitatea noastra milenara. Sa-i cunoastem mai bine pe strmosii nostri Daci si Romani din care ne tragem, si pentru care trebuie sa ne mandrim.

Anonim spunea...

Tin sa precizez ca este vorba despre localitatea HANDRESTI, nu Oteleni...

Daniel Roxin spunea...

Insist sa subliniez ca santierul este la marginea localitatii Oteleni. Handrestiul este un sat care apartine de comuna Oteleni, iar acest santier arheologic nu este langa Handresti ci langa Oteleni...