marți, 8 iulie 2014

IERI: Descoperiri arheologice remarcabile pe șantierul de la Crețești (Vaslui), susținut de Asociația Geto Dacii

Al patrulea șantier arheologic susținut de Asociația Geto Dacii – cel de la Crețești, în județul Vaslui, șantier arheologic administrat de Muzeul de Istorie din Huși, a dat roade după primele zile de cercetare. Echipa condusă de domnul arheolog Vicu Merlan (descoperitorul Tezaurului de la Isaiia), pe care îl sprijinim cu tot ce putem, a reușit foarte repede să scoată la lumină artefacte extraordinare, vechi de 6.000 de ani sau mai mult.


Ieri, 07 iulie, s-a descoperit o bucată de vas ceramic pictat cu simbolul svasticii (vopseaua este, din păcate, destul de afectată de solul acid) – o descoperire foarte rară (în România, după informația noastră, s-au descoperit mai puțin de zece vase cucuteniene care au simbolul svasticii), o cantitate mare de ceramică cucuteniană – câteva bucăți mai bine conservate, cu modele color foarte interesante, le puteți vedea mai jos – o vatră de foc și alte artefacte excepționale pe care o să vi le prezentăm peste o zi sau două.

Click pe poze pentru mărire!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Svastică pictată pe un vas ceramic


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ceramică cucuteniană pictată

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ceramică cucuteniană pictată


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ceramică cucuteniană pictată


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ceramică cucuteniană pictată


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Văsuleț cucutenian


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vatră de foc cucuteniană

Fără îndoială, este un exercițiu de umilință să constatăm calitatea incredibilă a vopselelor cucuteniene, greu de egalat astăzi cu toată tehnologia, vopsele capabile să reziste în pământ 6-7.000 de ani. În ceea ce privește simbolul svasticii sau al roții solare, ne pune pe gânduri încă o dată faptul că populațiile cucuteniene foloseau acest simbol acum 6-7.000 de ani, în condițiile în care pentru noi a fost cunoscut, până nu demult, ca unul de origine orientală…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Suprafața investigată

Surprizele asociate acestui șantier nu se opresc însă aici. Peste o zi sau două, așa cum vă spuneam, vă vom prezenta restul descoperirilor, cel puțin la fel de interesante ca cele pe care le puteți vedea în acest articol. Iar cercetările continuă, așa că așteptăm noi surprize plăcute în zilele următoare! Rămâneți aproape, iar dacă doriți să sprijiniți financiar aceste cercetări, o puteți face pe conturile Asociației Geto Dacii sau prin intermediul PayPal. Detalii aici: http://www.geto-dacii.ro/

Le mulțumim foarte mult tuturor celor care au continuat să susțină financiar implicarea noastră în domeniul arheologiei, în special  firmei PCNET-CATV (http://www.pcnet-catv.ro/) care a venit alături de noi și aici, la Crețești, așa cum a făcut-o și la Oțeleni, Iași, la începutul lunii mai. Datorită acestor oameni putem merge mai departe. Mulțumim!

Daniel Roxin
pcnet

3 comentarii:

Mihai spunea...

Sperăm să faceţi cât mai multe descoperiri! Până mai ieri nimeni nu se gândea că un grup de particulari ar putea să înceapă un asemenea proiect şi să aibă asemenea rezultate. Voi toţi aţi dovedit că se poate.


Dumnezeu să vă aibă în pază !

Daniel Roxin spunea...

Multumim! Zile senine!

Anonim spunea...

Multumim pentru dezvaluiri...
Sa fie cat mai multe vesti frumoase,de acest fel...si aici e doar inceputul.
Felicitari la toti!:)