vineri, 19 septembrie 2014

INCREDIBIL - Află câte miliarde de euro ne costă distrugerile de mediu cauzate de proiectele miniere și industriale din România (DOCUMENTE OFICIALE)

 Foto: Mihai Roman – Valea Șesii (Geamăna), iazul de decantare al exploatării de la Roșia Poieni
Un articol de  Mihai Goțiu
România are 210 situri contaminate și 1.183 potențial contaminate (pentru care nu au fost realizate încă rapoarte de evaluare) rezultate de pe urma activităților industriale și miniere desfășurate în ultimele decenii. Costurile de refacere a acestora sunt uriașe. 1,264 miliarde de euro ar costa evaluarea de risc și remedierea celor 210 situri contaminate, la care se pot adăuga 7,192 miliarde de euro evaluările de risc și refacerea pentru siturile potențial contaminate. Datele sunt prezentate în documentul Strategia Națională și Planul Național de Acțiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din România, care va fi dezbătut joi în cadrul Comisiei de Dialog Social din Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice (puteți consulta strategia aici, în format .pdf).

Starea de fapt

Practic, este pentru prima dată când în România se recunosc la nivel politic, în mod oficial, dimensiunile și impactul uriaș al distrugerilor de mediu cauzate de dezvoltările industriale și miniere, acțiunile anterioare vizând doar refaceri punctuale, fără o strategie unitară și fără existența unei metodologii adecvate. Principalele sectoare economice cu impact negativ asupra solului, subsolului și apelor subterane și de suprafață sunt industria minieră și metalurgică, industria chimică, industria petrolieră și depozitele vechi de pesticide.

”Mineritul şi metalurgia sunt activităţi care se desfăşoară în România de mai mult de 2000 de ani. România a extras cărbune, cupru, aur, argint, uraniu, sare, etc.. Aproximativ 60 de minerale diferite au fost extrase din trecut până în prezent din resursele subsolului României. Procesarea şi depozitarea deşeurilor s-a făcut în multe dintre cazuri fără măsuri preventive, ca urmare a lipsei cadrului legislativ, efectul fiind afectarea calităţii factorilor de mediu. În consecinţă, multe situri miniere (ex: judetele: Alba, Maramureş, Hunedoara, Harghita, Suceava, etc.) au un impact semnificativ asupra sănătăţii umane şi a mediului.

Impactul principal asupra mediului din industria minieră provine de la iazurile de decantare şi de la haldele se steril, precum şi de la instalaţiile de prelucrare. În Programul Procesului de Închidere şi Ecologizare a Obiectivelor Miniere 2007-2020 al Guvernului nu există o metodologie generală clară şi precisă de remediere a contaminării solului şi apei subterane, fapt ce nu duce la o remediere durabilă a siturilor contaminate. Poluarea solului şi a apei subterane cu o varietate de poluanţi: în special ioni de metalele grele, cianuri, hidrocarburi, aciditate, salinitate, etc, în  zonele unde s-au desfăsurat activităţi miniere. Infiltrarea contaminanţilor în sol, ape subterane şi de suprafaţă, emisiile în aer au de asemenea impacte majore asupra calităţii factorilor de mediu”.

Strategia Națională și Planul Național de Acțiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din România

Printre județele cu cele mai multe situri contaminate se numără Hunedoara (cu 41 de situri din 210), Caraș Severin (33), Cluj (19) și Bihor (17). În ciuda acestor distrugeri de mediu deja confirmate și nerefăcute, județul Hunedoara se numără printre județele cu cele mai multe proiecte miniere aflate în diferite etape de avizare.

situri contaminate
situri contaminate costuri
situri potential contaminate
situri potential contaminate costuri

Comentarii

Legat de costurile de refacere a mediului, trebuie spus că datele prezentate se bazează pe o medie europeană. În zonele cu densitate a populației ridicată și cu o rețea hidrografică bogată (cum sunt zonele montane și sub-montane din România unde se vizează realizarea altor proiecte miniere) aceste costuri pot fi mult peste medie. În plus, costurile de refacere a mediului reprezintă doar o parte a costurilor ascunse ale proiectelor industriale și miniere care nu sunt prezentate în cadrul dezbaterilor publice. Lor li se adaugă costurile care grevează bugetele de sănătate (din cauza incidenței ridicate a diferitelor boli din zonele afectate), costurile de reconversie profesională la închiderea activității, veniturile nerealizate de localnici și de bugetul de stat de pe urma distrugerii terenurilor, a surselor de apă, a pădurilor din arealul afectat, precum și costuri sociale pentru susținerea populației din zonele în care activitățile industriale și miniere au distrus resursele necesare pentru alte activități economice.

Marea majoritate a siturilor contaminate și potențial contaminate la care face referință documentul sunt rezultate de pe urma fostelor proiecte din perioada comunistă, închise sau abandonate. Indiferent de o eventuală continuare sau reluare a activității de către investitori privați, costurile pentru refacerea distrugerilor de mediu deja existente vor fi suportate de către statul român. Acest lucru este prevăzut expres și în Strategia amintită (prin enunțarea principiului ”poluatorul plătește” – iar poluatorul a fost statul român), cât și în diferite contracte (acest lucru a fost prevăzut și în contractul de privatizare al Petrom – OMV-Petrom a făcut ecologizarea, dar a pus factura finală pe masa statului român, cât și în cazul contractului de societate al RMGC; pentru a menționa doar cazurile notorii).

Nu de puține ori, proiectele private devin profitabile doar prin ascunderea sau minimalizarea acestor costuri (de mediu, sociale, de sănătate), care ajung să fie suportate de către bugetul public. Mă rog, dacă bugetul public are posibilitatea de a le suporta – deloc întâmplător, Strategia arată că remedierea distrugerilor deja existente se va întinde până în anul 2050. Asta, desigur, în varianta optimistă că se va și pune în aplicare și va fi respectată.
***


6 comentarii:

Anonim spunea...

Daniel noi punem suflet pentru tot ce inseamna Romania iar pe politicieni ai doare in spate.Daniel fac pareu cu tine si o spun cu parere de rau ca intr-un an de zile Bozgori o sa obtina autonomie si dupa aceea o sa fie teritoriu Unguresc

Ciobanul de la oi spunea...

Bai neamule este un infern in alte cuvinte.
Ar trebui facut un documentar pe tema asta, asa de trezire la adevar.
Domnule Roxin, va doresc sa fiti mentorul nostru al romanilor de pretutindeni si as dori sa va urez mult curaj in continuare, asa cum ati facut pana acum. Sa vorbesti de lucruri care te lovesc in suflet, este greu de dus. De anul asta am inceput sa zic si eu pe sleau ce gandesc cu prieteni mei, insa par nedumeriti, chiar ironici cand le vorbesc de situatia din tara si globala ca sa zic asa.
Le vorbesc de daci nostri si de glia stramoseasca ca un cult si ma cred nebun deja.
Culmea, am intalnit un maghiar care are aceasi sentimente ca si mine vizavi de pamantul romanesc, iar el nici nu vrea sa stie de Ungaria si vorbeste numai romaneste cu fata lui. Am ajuns la concluzia ca oameni sfintesc pamantul si trebuie sa-i facem pe cei din jur sa cinsteasca pamantul si sa-l apere cu toata daruirea lor.
Eu, asa zisul cioban de la oi, avatarul omului care filozofeaza in linistea pasunii sau in preajma oilor, cainilor sau lupilor, imi fagaduiesc sa duc o lupta de teren pe toate temele, iar exemplul pe care dumneata il dai ma inspira si am certitudinea ca se poate transmite mesajul de constiinta romaneasca si mesajele tale vor intotdeauna sa puncteze adevaratele valori ale neamului nostru. Deci cinste inca odata si sa fiti indarjit.
Doamne ocroteste Romania si ai grija sa devina gradina paradisului pe pamant.

Anonim spunea...

In viitorul apropiat,adica 10-15 ani Romania va deveni un imens depozit teran si subteran de substante toxice,radioactive si otravuri.Toata tara aceasta a fost infectata in ultimii 24 de ani cu toate "gunoaiele" toxico-radioactive ale Europei...Stati un pic sa vedeti ce se va intampla dupa deversarea a 13.000 de tone!!! de cianuri la Rosia Montana si injectarea in subsol cu peste 1000 atmosfere a milioane de tone de substante inalt toxico-radioactive la exploatarea gazelor de sist....Praful si pulberea se va alege de aceasta tara blestemata si popor de slugi si tradatori....

Anonim spunea...

Exact asta se urmareste, sa=ti injuri si sa-ti blestemi tara si nu pe cei care au adus-o aici, cu numele si prenumele lor. Desi preferabil e, pentru unii, sa pleci daca ai destul sange in instalatie. Fireste, o sa-ti tranteasca in nas rezultatele unor alegeri pe care tu, lusere, n-ai sa le poti controla niciodata. De parca ar conta cand partidele mari sant ale lor, iti spui, uitand ca, de fapt, puterea e in mana ta, insa numai luptand iti vei aduce aminte.

Cu Dumnezeu înainte! spunea...

Ăştia au inventat concepte şi politici, ca să nu-ţi recunoşti invadatorul. Cu 10 mâini îţi iau, iar cu una îţi dau din ce ţi-au luat. N-avem prieteni, doar pe Dumnezeu, dar ăsta e mare lucru.

un pic anonim spunea...

Baaai nenorocitule de la ora 12.01, tu si cu ai tai, care nu te-au invatat sa-ti respecti tara si neamul, sunteti slugi si tradatori! Sau poate esti din dusmani...atunci dispari...