joi, 4 septembrie 2014

Mai greu decât un Boeing 737: Scheletul celui mai mare ANIMAL terestru din ISTORIE, descoperit de paleontologi


Cercetătorii au anunțat descoperirea unui dinozaur dintr-o specie necunoscută care ar putea fi cel mai mare animal terestru din istorie. Specimenul, apoape de mărimea unui avion, a primit denumirea Dreadnoughtus schrani și este aproape complet, fiind recuperat aproximativ 70% din scheletul său, informează CBS News.

Oamenii de știință susțin că acest dinozaur, care a trăit în urmă cu 77 de milioane de ani, avea nu mai puțin de 26 de metri lungime și cântărea aproximativ 65 de tone — mai greu decât un Boeing 737, relatează Agerpres.

Rămășițele fosilizate ale acestui dinozaur au fost găsite în sudul Patagoniei (Argentina) între anii 2005 și 2009. În același sit a fost descoperit și un specimen mai mic de dinozaur, aparținând aceleiași specii.

Extraordinar de mare


"Dreadnoughtus schrani este extraordinar de mare", susține Kenneth Lacovara, profesor la Universitatea Drexel din Philadelphia, coordonatorul echipei de paleontologi care a realizat descoperirea. "Cântărea mai mult decât 12 elefanți africani sau mai mult decât 7 dinozauri T-rex".
Cercetătorii au identificat aproximativ 100 de fragmente de oase din giganticul schelet al acestui dinozaur, inclusiv majoritatea vertebrelor care compuneau coada lungă de peste 9 metri a acestui animal, o vertebră provenind de la gât care are diametrul de 1 metru, degete, o gheară și un dinte.

Acești dinozauri ierbivori aveau dinții asemenea unor țăruși, coastele ca niște scânduri și picioare de dimensiunile unor stâlpi. Ei făceau parte dintr-un grup de dinozauri denumit Titanosaurus, dinozauri ierbivori răspândiți în America de Sud în urmă cu 66 până la 100 de milioane de ani.

Cel care "nu se teme de nimic"


"Titanosaurus este un grup de dinozauri cu totul remarcabil, incluzând specii care variau de la greutatea unei vaci până la cea a unui cașalot sau chiar mai mult", explică și Matthew Lamanna, de la Muzeul de Istorie Naturală Carnegie, unul dintre cercetătorii care au descoperit această fosilă.

Inspirați de aspectul invulnerabil al acestui animal, paleontologii l-au numit "Dreadnoughtus", ceea ce înseamnă cel care "nu se teme de nimic".

"Cu corpul de dimensiunea unei case, cântărind cât o întreagă turmă de elefanți și cu o coadă imensă care putea fi folosită ca o armă, un Dreadnoughtus adult nu avea niciun dușman natural", a adăugat Kenneth Lacovara.

Botezat în onoarea lui Adam Schran


Ultima parte a numelui, "schrani", a fost aleasă în onoarea omului de afaceri american Adam Schran, care a sponsorizat expedițiile care au dus la descoperirea și recuperarea fragmentelor fosile.

Studiul care îl descrie pe Dreadnoughtus schrani a fost publicat joi în revista Scientific Reports.

Sursa: http://www.evz.ro/mai-greu-decat-un-boeing-737-scheletul-celui-mai-mare-animal-terestru-din-istorie-descoperit-de-paleontologi-galerie-foto.html

6 comentarii:

Anonim spunea...

Cand vor fi gasite si fosilele politicienilor romani care au ingropat Romania si au nenorocit un neam?

Ciobanul de la oi spunea...

Draga Daniel Roxin, nu stim cate animale au existat cu siguranata pe pamantul acesta, dar in stadiul actual al evolutiei acestei planete tare mi-e ca si noi ca specie mergem spre extinctie in felul care se petrec lucrurile acum pe aceasta planeta. Dumnezeu ne-a dat o sansa sa putem indrepta anumite lucruri insa am o usoara convigere ca trezirea asta ar trebui sa se intample anul asta 2014.
Suntem condusi de reptilieni, la modul nu cel imaginat de unii ca ar fii reptile in loc de oameni, dar in gandire, odata extinctia lor majora s-a mai intamplat, privind aceasta specie gasita in America de Sud, dar sa nu uitam ca aceste reptile vorace de putere care se afla in ziua de astazi la conducere si care in treacat au toate atuurile unor Tyranosauri (ce bine este definit aici politicianul), incat paralela cu asta nu o putem nega. Totusi traim intr-un stat de drept si ca atare trebuie sa urmam un joc condus de acesti'reptilieni', iar ca atare trebuie oarecum sa ne salvam specia noastra in fata acestora. Intrebare , pe cine propuneti la aceasta lupta cu acesti Tyranosauri?

Anonim spunea...

http://daniilgaucan.wordpress.com/2014/09/05/mesajul-zilei-5-septembrie-2014/

Unknown spunea...

nu poate prezenta nimeni, nicaieri, o stire cat de mica, fara ca "romanii ingrijorati" sa nu o dea in politica... ce req de legatura exista intre dinozaurul din Patagonia si politica romaneasca? nu-i nimic, fortam noi o legatura, doar sa ne bagam in seama cu de-a sila :( De-aia avem politicienii astia, pentru ca ii meritam!

Anonim spunea...

Am citit undeva ca mai nou era un exemplar aflat inca in crestere :))

anonim spunea...

Gologane, tu ii meriti...si ti-as mai scrie dar mi-e lehamite de criticoi ca tine. ROxin ne propune teme de dialog, pretexte pentru a ne mai spune parerea. Numai in capul tau se forteaza nu mai stiu eu ce. Din tine se trag cenzuratorii, un fel de animale istorice care halesc .....Nu mai citi comentariile desteptule. Ciobanul de la oi jos palaria.