miercuri, 5 noiembrie 2014

12 cercuri uriașe care nu pot fi văzute decât din avion, cu o vechime de mai multe mii de ani, stârnesc uimirea specialiștilor


În Iordania există 12 cercuri uriaşe, trasate pe diferite forme de relief, care nu pot fi observate decât din avion.

Ciudatele structuri circulare, care au între 200 de metri şi 455 metri în diametru, au fost observate prima dată în anii 1920.


Profesorul David Kennedy, de la Universitatea din Australia de Vest, precizează că marginile acestor cercuri sunt realizate din fragmente de piatră. Multe din ele par construite la întâmplare, dar unele au fost gândite în mod evident să aibă formă circulară.

În anul 2002, un alt Mare Cerc a fost observat în Siria, lângă oraşul Homs.


Experţii cred că mai multe persoane au muncit pentru realizarea acestor cercuri, având în vedere că unele sunt foarte atent concepute.

Forma cercului era stabilită de un specialist, care folosea o funie pe care o fixa în centru. Apoi muncitorii ridicau pereţii, destul de mici ca înălţime, din bolovani neciopliţi.

Totuşi, în anumite locuri aceste pietre erau parţial şlefuite, ceea ce denotă o atenţie mai mare pentru detalii, precizează David Kennedy.

Datarea acestor cercuri este dificilă. Materialele descoperite în apropierea lor sugerează însă că multe din ele au fost construite între anii 4.500-2.000 î.e.n., dar unele sunt mai recente, din epoca romană.


Din păcate, două din aceste structuri au fost aproape distruse din cauza extinderii oraşelor din apropiere.

Deşi unele structuri au acum drumuri prin mijlocul lor, iniţial nu aveau nici măcar o intrare, fiind complet închise.

Cercurile au fost cercetate cu ajutorul fotografiilor realizate de Aerial Photographic Archive for Archaeology in the Middle East.

Pentru a putea afla detalii despre origine şi rolul lor, arheologii trebuie să sape în aceste locuri. Totodată, echipa lui Kennedy va continua investigaţiile aeriene, pentru a descoperi şi alte cercuri, necunoscute până acum.

Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/13481968-misterioasele-cercuri-uriase-care-nu-pot-fi-vazute-decat-din-avion-galerie-foto


Un comentariu:

dj mix spunea...

Ai un blog extraordinar de interesant! Il urmaresc cu mare placere! Felicitari pentru blogul tau! <3