marți, 17 martie 2015

Copii botezați cu numele DECEBAL în ANGLIA, acum 1700 de ani… Iată ce spun englezii despre asta:


English Heritage:
“În ruinele unui fort roman, situat la Birdoswald, în Marea Britanie, au fost descoperite vestigii ce arată că aici a staţionat iniţial o cohortă de soldaţi daci, recrutaţi după înfrângerea dacilor de către romani şi încorporaţi în armata romană, iar apoi alţi militari daci, fie urmaşi ai celor dintâi, fie noi recruţi din Dacia.



OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fortul roman Birdoswald


Cohorta a fost constituită curând după cucerirea  Daciei – în vremea împăratului Traian, în anul 106 e.n -., iar soldaţii au fost transferaţi în provincia romană Britania, unde urme ale prezenţei lor apar curând după anul 120 e.n.

Inscripţiile găsite arată că soldaţii daci au ajutat la construirea Zidului lui Hadrian (imaginea de mai jos), iar ulterior au staţionat la fortul de la Birdoswald, unul dintre punctele fortificate de pe traseul zidului.
zidul lui Hadrian
Zidul lui Hadrian


În două inscripţii apare reprezentat un falx – sabia curbată caracteristică dacilor, care apare şi pe Columna lui Traian.

inscriptie cu sica
Inscriptie cu falx


Este impresionant felul în care soldaţii daci din Britania romană îşi păstrau cultura: la peste 200 de ani de la înfrângerea lui Decebal şi la aproape 2000 km depărtare de Dacia, încă mai reprezentau falxul pe inscripţiile lor şi dădeau copiilor nume dacice, inclusiv pe cel de Decebal. O piatră de mormânt descoperită la Birdoswald comemorează moartea a doi băieţi cu nume dacice, unul numit chiar Decebalus, care a trăit numai câteva zile, şi altul cu numele de Blaesus, mort la vârsta de 10 ani.” (English Heritage)

Nota mea (Daniel Roxin): Iată, englezii ne spun că sunt impresionați că o mână de daci (câteva mii cel mult) au fost în stare să își păstreze cultura după 200 de ani de la războaiele dintre Decebal și Traian, izolați de țara mamă, pe un teritoriu străin, asta în condițiile în care impostorii și incompetenții din mediul științific românesc încearcă să ne bage pe gât teoria aberantă că dacii din Dacia romană, chiar și cei din teritoriul neocupat de romani, și-au abandonat limba și cultura în favoarea celei romane, după 150 de ani de ocupație parțială!!! Adică, mai băbește, în timp ce dacii din Anglia și-o păstrau, dacii din Dacia Romană și dacii liberi aflați la sute de km în afara granițelor imperiului și-o abandonau. Curat murdar, fraților! Ce spuneți de asta?

Sursa: English Heritage


Via: Descopera.ro

12 comentarii:

Anonim spunea...

In UK exista "The Merry Dancers of Cotswolds" al caror dans este asemanator cu "Calusarii"...Eu cred ca tot de la daci au mostenit ei acest dans...

Anonim spunea...

Pentru ca in popor numele Dochia i se atribuie unei femei cu puteri magice, nu-l mai gasim in zilele noastre decat foarte rar; alte nume de dace in popor, va rog sa-mi spuneti; vreo Ileana sau chiar Zina 9Asa cum am gasit in articolul http://dacia.8m.net/Societatea/Femeile_dace/femeile_dace.html).

Anonim spunea...

Daniel
deschide un subiect pe internet cu toti acesti daci: http://dacia.8m.net/Dacii_pe_Internet/dacii_pe_internet.html
Ar putea iesi ceva fabulos: "romanul dacilor de pe internet"

Anonim spunea...

La ce-am zis mai devreme despre o discutie pe internet cu toti dacii adaug ca am incercat sa accesez niste pagini recomandate dar nu mai exista, din pacate...

Anonim spunea...

Din paginile membrilor grupului Sarmizegetusa am reusit sa accesez numa vreo doua:http://www.enciclopedia-dacica.ro/?operatie=sectiune&locatie=personaje si http://rebel-dac.150m.com/O_altfel_de_istorie/o_altfel_de_istorie.html, celelalte fiind, cred, inchise.

Anonim spunea...

Am vazut ca istoricii folosesc termenul SICA pentru cutzit si Falx pentru Sabie.Cine poate da citatul unde sunt atestate aceste denumiri.
Falx cred ca vine din coasa limba latina "falces" din latina,avem in portugheza galica FACA, iar Sica din Sectionis,Sectis,scindare, este si in albaneza Thica.
Dar dacii cred ca le spuneau altfel.
Parerea mea este ca e posibil sa se fi numit Cutana ,sau Cutzitoaia sau chiar cutit deoarece cuvantul este si in limba GALA franceza CUTO, dar interesant sabia japoneza se numeste CUTANA .
Au si latinii ACUTUS,probabil din sanscrita.Sanscritii au CUTACA,si CUTI pentru taiat, taiere.
http://spokensanskrit.de/index.php?page=8
dacu dd

Anonim spunea...

Daniel, Am vazut la stiri cum se promoveaza o echipa de handbal feminin de la noi: fetele imbracate in costum de dac spunandu-ne: "Scoate dacul din tine" si invitandu-ne la meciurile lor; ar merita sa mergem mai multi la meci in costume de dac sau macar cu "caciulili pi frunti"

Anonim spunea...

"Naţională va avea de acum că mascota un dac, stindarul de luptă va fi lupul dacic,iar suporterii vor primi căciuli speciale. În viitorul apropiat se vor pune în vânzare şi tricouri pentru fani cu design tematic." - See more at: http://www.sportrevolution.ro/trofeul-carpati-la-handbal-feminin-scoate-dacul-din-tine/#sthash.CJpULy9z.dpuf

Anonim spunea...

Vezi si: http://sportb.ro/handbalul-scoate-dacul-din-tine-aurelia-bradeanu-capitan-de-plai/

Anonim spunea...

http://www.cocoon.ro/?p=7483 Dacii in Biblie. Ce parere aveti Domnule Roxin?

un pic anonim spunea...

Domne...faină statuie! Ce-am fost si ce-am ajuns...

Anonim spunea...

si articolul: http://adevarul.ro/locale/hunedoara/dacii-razboinicii-blonzi-ochii-albastri-femeile-dace-frumoase-expresive-aratau-imbracau-stramosii-nostri-1_5514476d448e03c0fdf0236f/index.html; iar despre ce spune "un pic anonim": a mai vazut barbati viteji si drepti in tara asta - tatal meu si bunicii mei fiind cele mai apropiate modele...; noi care avem deja ADN-ul modificat de vremuri si de influente straine de acest pamant, unele bune, altele mai putin bune, in loc sa ne plangem, propun sa cautam mai adanc- pentru ca, din pacate asa trebuie sa cautam acum - in noi.