miercuri, 11 martie 2015

Valahii, urmașii dacilor – Conștiința națională în Evul Mediu. Secolul XVI, un secol al luptei pentru UNIRE


Una dintre tezele foarte dragi ale demitizatorilor de profesie estea aceea potrivit căreia românii din Evul Mediu, împărțiți în cele trei regate – Moldova, Țara Românească și Transilvania, nu aveau conștiința apartenenței la același neam, nu erau conștienți de faptul că sunt un același popor.

Și cu câtă impertinență ne spun aceștia că un Mihai Viteazul era doar un aventurier fără  conștiință națională, mânat în faptele lui de interese personale, că Ștefan cel Mare și Vlad Țepeș erau dușmani de moarte ș.a.m.d.
Că nu este așa o dovedesc izvoarele istorice, probele pe care acești indivizi corecți politic cu interesele globalizării nivelatoare, le ignoră cu nonșalanță.

Astfel, deși publicul larg are cunoștiință doar despre Unirea înfăptuită de Mihai Viteazul la 1600, în realitate dorința românilor din cele trei țări de a se uni nu s-a exprimat atunci doar în acel moment extraordinar, întreg secolul al XVI-lea fiind unul al luptei pentru unire.

Chiar înainte de Mihai Viteazul (numit de dușmani Malus Dacus – Dacul cel Rău), domnitorul Petru Rareș al Moldovei făcea planuri de unire cu vlahii din Transilvania, pentru identitatea limbii și a culturii. În acest sens, în anul 1543, spionii habsburgi informau Imperiul că transilvănenii vor să se unească cu românii de peste Carpați (Moldova) și că, împreună cu muntenii vor să desființeze vămile dintre ei și să formeze o singură dietă (parlament) al celor trei țări române.

petru rares


Tot în secolul XVI, Despot Vodă, la intrarea în Moldova, vorbește despre faptul că vine în numele celor 3 Dacii, cu dorința de unire a lor…

Așadar, în această emisiune vom demonstra, pe baza izvoarelor istorice, că în Evul Mediu, românii din cele trei Țări Românești erau conștienți de legătura lor de sânge și că ideea unirii dintre ei nu este un fapt singular din perioada lui Mihai Viteazul.

Vizionare cu folos!


Daniel Roxin

6 comentarii:

Unknown spunea...

va multumesc penrtru tot ce faceti pentru noi,va urmaresc articolele dv-stra in care dati dovada de mult bun simt si seriozitate iar pemtru mine reprezentati punctul de plecare catre renasterea spirituala.Eu nu cred ca folosind violenta sau razbunarea putem depasi toate nedreptatile aduse noua de mii de ani si mai ales in ziua de azi.Solutia se poate gasi prin cunoastere, selectionarea surselor de informatie care duce automat la demascarea lor,.

Anonim spunea...

Frumos artiocol mai ales necesar in timpurile astea tulburi.

Anonim spunea...

"Descoperire uluitoare la noi in tara: Comoara din timpul lui Alexandru Macedon

Un numar de 179 de monede din secolul al II-lea i.H. a fost descoperit in aceasta saptamana, pe dealurile comunei Bujoreni, a declarat miercuri directorul Muzeului Judetean de Istorie Valcea, profesorul Claudiu Tulugea.

Acesta a spus ca "luni dimineata ne-a fost adus acest tezaur pe care un localnic din comuna valceana Bujoreni l-a gasit in urma unei plimbari la sfarsit de saptamana".

"Este cu adevarat o descoperire uluitoare, fiind vorba de 178 de tetradrahme geto-dacice si o drahma care dateaza din perioada lui Filip al II-lea si Alexandru Macedon, adica undeva intre secolele III si II, inainte de Christos. Nu stim cum au ajuns aceste monede aici, pentru ca in zona in care au fost descoperite nu e nici un drum dacic, nici o cetate.

Probabil ca au fost ascunse pentru a fi ulterior dezgropate, numai ca s-a intamplat ceva cu apartinatorul acestei comori. Mai mult, in acea perioada nu se poate spune ca intre vechea Grecie si triburile geto-dacice ar fi existat oficial acte de comert", a precizat Tulugea.

Aceasta comoara este a doua gasita in judetul Valcea in ultimul an, dupa ce in comuna Golesti un localnic a descoperit vara trecuta un tezaur cu monede turcesti."

http://www.ziare.com/cultura/istoria-culturii-si-civilizatiei/descoperire-uluitoare-la-noi-in-tara-comoara-din-timpul-lui-alexandru-macedon-1352440

un pic anonim spunea...

Numai nebunii afirma contrariul! La tratament cu ei.

Anonim spunea...

Pai Daniele acesti denigratori n-au decat sa mearga frumos la biblioteca centrala a Romaniei si sa se documenteze cu privire la Constantin Cantacuzino nascut 1640 la Targoviste intr-o renumita familie boiereasca din Tara Romaneasca .A studiat cu dascali greci la Brasov ,(2 ani),la Constantinopol si la Universitatea din Padova.A dirijat politica externa a cancelariei Tarii Romanesti timp de peste trei decenii ,a purtat o bogata corespondenta diplomatica cu mari suverani si demnitari europeni S-a impus ca intemeietorul istoriografiei stintifice romanesti prin opera sa Istoria Tarii Romanesti intru care se cuprinde numele ei cel dintai si cine au fost lacuitorii ei atunci si apoi o au mai descalecat si o au stapanit pana si in vremurile de acum s-au tras si sta .Demonstreaza originea comuna a romanilor continuitatea romanilor in Dacia . Sau pot sa ieie informatii din inscrisurile lui Grigore Ureche care arata originea ,unitatea ,de neam si limba a locuitorilor Tarii Romanesti,Moldova si Transilvania.Si daca nu-i de ajuns Dimitrie Cantemir .Eu cred ca pana la urma o sa trebuiasca sa luam cu asalt bibliotecile ,muzeele (cu tot cu subsolurile acestora ),manastiri si sa le dovedim cu sute de inscrisuri atat scrise de romani dar si de cancelariile altor tari ,care scot din negura timpului geneza poporului asta ,cunoasterea de sine ,si sangele varsat de inaintasii nostri pt a fi una .

Pintea spunea...

Se poate vedea si articolul prof.Ion Aurel Pop, in care arata ca pe la 1550, Maramuresul voia ''o unire'' cu Moldova.