joi, 4 iunie 2015

AURUL de la Rovina a ajuns pe mâinile miliardarului evreu Seth Klarman, acționar și la Roșia Montană


Miliardarul Seth Klarman stă în spatele obscurei companii Carpathian Gold, care a obţinut recent, printr-un mod total netransparent, licenţa de exploatare a aurului de la Rovina, din Munţii Apuseni. Acesta deţine Baupost Group, unul dintre cele mai mari fonduri de hedging din lume, specializat în administrarea riscului. Prin Baupost, Klarman controlează Carpathian Gold, societate fără prea multă experienţă în domeniul minier, dar care iată a devenit titular de licenţă prin subisidiara locală, Samax. Klarman, a cărui avere se ridică la 1,47 miliarde de dolari, conform Forbes, este unul dintre acţionarii de la Gold Corporation, compania care a ţintit aurul de la Roşia Montană şi care a făcut foarte multă vâlvă în România. Seth Klarman este un antreprenor rapace, fiind vestit pentru apetitul său imens în investiţiile de risc.

Klarman cu al său Baupost a dat greş până în prezent cu Roşia Montană. Problemele de mediu, presiunea străzii şi implicarea unor ONG-uri au dejucat interesele Guvernului şi ale miliardarilor din spatele Gold Corporation (Beny Steinmetz, Seth Klarman, John Paulson, Thomas Kaplan, Gary J. Goldberg). 400 de milioane de dolari s-au dus se pare pe apa sâmbetei. Klarman n-a renunţat şi a pus mâna pe Rovina, un zăcământ aflat la 20 de kilometri de Roşia Montană, în Patrulaterul Aurifer. Pe nepusă masă, Carpathian Gold, companie înregistrată în Canada şi listată la bursa din Toronto, a anunţat în urmă cu câteva zile că a pus mâna pe licenţă. Acţiunile s-au dublat, iscând un "wow" al unuia dintre şefii care n-au rezistat tentaţiei să îşi arate bucuria pe forumul bursei canadiene.


Klarman urmăreşte la Rovina o mică revanşă pentru că afacerile sale în minele de aur au dat greş în ultimul timp. Implicat în Guyana Goldfields, cu aproape 20%, prin vehiculul său Baupost, s-a văzut nevoit să vadă că preţul acţiunilor sale a scăzut cu 150 de milioane de dolari. Suma pare minoră în comparaţie cu fondurile de 28 de miliarde de dolari pe care le administrează Baupost Group. Dar nici cu Carpathian Gold lucrurile nu au mers foarte bine până la primirea licenţei de la Rovina. Compania are doar o exploatare, în Brazilia, iar unul dintre şefii săi, Dino Titaro, a declarat, după ce a plecat din funcţie, că firma este absolut neexperimentată în domeniul minier. În plus, aventura din Brazilia a îndatorat compania peste măsură.


Carpathian a împrumutat în ultimii ani aproape 210 milioane de dolari de la banca australiană Macquaire pentru construcţia proiectului minier brazilian. Degeaba, pentru că, în urmă cu doi ani, guvernul a retras autorizaţia de funcţionare, generând pierderi masive Carpathian Gold.


Salvarea de la faliment vine însă din România. Cum şi prin ce metode s-a acordat licenţa, nimeni nu cuvântă. ANRM tace. Deocamdată, acţionarii Carpathian, printre care şi gigantul minier Barrick Gold sau off-shore-ul cipriot Cyprus River Holdings, îşi freacă mâinile de bucurie. “Coincidenţă sau nu, singurul mod prin care falimentara Carpathian putea fi salvată a fost asigurat, cu discreţie, de guvernul Ponta prin poate cea mai netransparentă instituţie din România: ANRM. Desigur că vor apărea numeroase speculaţii privind beneficiarii reali ai creşterii bruşte a valorii acţiunilor. Indiferent însă dacă funcţionari sau politicieni români au avut de câştigat în urma acordării licenţei la Rovina, aceasta reprezintă o gură de aer pentru operatorul minier care se sufoca în datorii în Brazilia”, a comentat Roxana Pencea din partea reţelei Mining Watch România.

Zăcământul de la Rovina conţine cantităţi importante de aur şi cupru, respectiv 120 de tone de aur şi 100.000 de tone de cupru, declara în 2013 prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu.


Interesul lui Klarman în România nu se rezumă doar la minerit. Baupost Group s-a afiliat cu Deutsche Bank şi Sankaty Advisors pentru a participa la licitaţia pentru achiziţia portofoliului de 2,7 miliarde de euro reprezentând creditele neperformante ale celei mai mari bănci locale, BCR. Afacerea ar putea ajunge undeva la 500 milioane de euro, dar Klarman şi aliaţii săi au concurenţă serioasă: Blackstone şi HIG Capital din SUA, fondul londonez AnaCap, fondul american Lone Star Funds (SUA) şi APS (Cehia), conform Mîrşanu.ro.


Seth Klarman provine dintr-o familie evreiască din Baltimore. Înainte să înfiinţeze Baupost Group în 1982, el a activat la fondurile mutuale Max Heine şi Michael Price. Din 1982 şi până în 2010 a reuşit să adune prin Baupost 22 de miliarde de dolari. El face adesea investiţii neobişnuite, cumpără active nepopulare, subevaluate. Klarman este foarte discret, rar vorbeşte în public. În 2014, Forbes l-a plasat pe Klarman pe o listă a celor mai buni 25 de menageri de fonduri de hedging din lume. În 2013, veniturile sale s-au ridicat la 350 milioane de dolari.

Cosmin Pam Matei

Sursa: http://www.cotidianul.ro/un-corifeu-de-gold-corporation-a-pus-mana-pe-aurul-de-la-rovina-262597/

12 comentarii:

Anonim spunea...

Uitati-va la fata lui si veti vedea o figura de gushter reptilian specifica oricarui asa-zis oligarh financiar. Ce fac ei cu tot acest aur mondial? Il ofera zeilor lor anunaki in schimbul unui loc in arca lor.

Anonim spunea...

Pai cand era Ceausescu si proteja aceste bogatii ....noi i-am ajutat si l-am dat jos apoi ne-au momit cu UE ... Iar acum ramanem fara tara.....iar cei care vroiau liberate absoluta si democratie in fata acestor corporatii sper sa inteleaga ca adevarata democratie se poate obtine doar prin puterea unei tari de a fi independenta...in aceasta situatie nici guvernele nu mai pot functiina democratic in interes NATIONAL.

Anonim spunea...

Asa e

Anonim spunea...

EXPULZATI-L CIT MAI URGENT SI PUNETI-I INTERDICTIE DE A INTRA IN ROMANIA PE URMATORII 50 DE ANI CEL PUTIN. LUI SI GASTII DIN CARE FACE PARTE.

Anonim spunea...

Si totusi, inca nu exista o masa critica pentru a inlatura din mintea unora aceste ganduri de imbogatire, distrugand o tara sau un popor; cei care vad semnele, deocamdata tac; dar - si zic iar totusi - uitati-va mai atent la furtunile ce vor veni.... in vara asta.
Romanul e frate cu codrul; codrul se distruge si pornesc urgiile.
Si peste toate sunt supraveghetorii (sfintii, ingerii, adevarul, caci adevarul supravegheaza).

Anonim spunea...

https://www.youtube.com/watch?v=ohtU7x6dKb8

aici spune jegosul asta tot

un pic anonim spunea...

Nu există coincidențe. Încet, pe rând, vor plăti toți cei care se joacă.Se vor măcina unii pe alții. Problema este dacă mai rămânem noi în picioare.Așa că și noi ar trebui să mai facem câte ceva.

D. Pavel spunea...

Seth Klarman, Benny Steimetz, etc numai Lacuste Mondiale de "bine" venite in tara inca de pe vremea lui Iliescu!

Cititi va rog: "Razboiul nevazut al evreilor sionisti cu romanii"

Numai dupa ce citit cartea veti intelege si "democratia Americana" si ce se intimpla de 25 de ani in tara!

Cititi-o si dati-o mai departe va rog!

Unknown spunea...

Lumea atacata spiritual interdimensional cu influenta electromagnetica,substante chimice,radioactivitate,degradare genetica prin programare si control mental,nu ar trebui sa- si pearda busola constiintei.Omenirea se poate reseta intelegind de unde vin si cine activeaza toti factorii externi.
Tehnicienii minciunilor nu vor putea sa tina pasul cu schimbarile actuale iar vinovatii de marele rau al omului de rind sint Arcontii(imitatorii creatiei pe pamint),care la momentul actual actioneaza datorita starii disperarii lor si din acest motiv asistam la tot felul de manevre militare,modificari climatice,coruptie la nivel inalt si aproape tot ce este negativ pe pamint.Totul incepe sa devina din ce in ce mai transparent, ,

ile spunea...

cum ziceam mai multi, e pacat ca zona e importanta si din punct de vedere energetic...poate din asta li se va trage pieirea multor popoare daca va fi activata o energie ancestrala a acestor locuri unde strainii nu vad decat aurul....stai ca vine 23-24 iunie..trece vara ..nu stim ce razboi vine daca nu anul asta cel tarziu in 2016 .
stiu ca multi stiu dar redau adrese utile http://www.efemeride.ro/o-studenta-uimeste-lumea-stiintifica-entitati-gigantice-si-invizibile-deasupra-pamantului...http://www.efemeride.ro/romania-cel-mai-puternic-pol-energetic-al-lumii...si am ascultat niste muzica si nu m-am mai enrevat din cauza circului din tara intre presedinte si premier amandoi ar trebui impuscati ..dar sefii americani ar pune alte marionete https://www.youtube.com/watch?v=256jV9x_Kzo&spfreload=10

Anonim spunea...

..... la noi in tara, rapace ca toti jidani pozitionati in functii cheie,oricum le sunt ,,zilele numarate la toti pe rand si repede,, astai sperie determinandu-i sa nu mai apeleze la CONSTIINTA la suflet de aceea sunt in stare de orice, din crime asupra omului si al umanitatatii pentru ei s-a transformat in placere, de mici copii au fost asa invatati chiar TORA biblia s-au indrumatorul lor spune sa-i ucizi pe Goimi{animale}.Numai CREATORUL SUPREM,TATAL CEL CERESC va putea sa aduca prin acele inimi pregatite sa primeasca dragostea, lumina si dreptatea punand ordinea divina si in aceasta tara ca de altfel pe toata planeta.Cum spunea un calugar cunoscut,RABDARE,RABDARE si iar RABDARE.....

Anonim spunea...

Jidani au pus mana pe Romania.Ponata care e jidan le-s dat la ai lui aurul Romaniei